Venäläinen olympiavoittaja huijasi ex-puolisoaan – talokaupat Suomessa päättyivät erikoiseen sotkuun

Julkaistu:

Talokauppa
Hiihtäjälegenda Ljubov Jegorovan talokaupat Nastolassa päättyivät erikoiseen sotkuun, jossa ex-puoliso jäi vaille viranomaisapua.
Venäläinen Igor Sysojev kaipaa edelleen Suomeen.

– Toivon ja uskon vielä saavani pienen talon jostakin Suomesta, hän kertoo pietarilaisessa kahvilassa.

Pietarin liepeillä Siestarjoella asuvalla Sysojevilla oli aikoinaan talo Nastolassa. Sen hän menetti omalaatuisessa riidassa ex-puolisonsa, olympiahiihtäjä Ljubov Jegorovan kanssa vuonna 2015.

Jegorova on suomalaisille tuttu hiihtäjänä, joka voitti yhteensä kuusi olympiakultaa 1992 ja 1994. Ura päättyi dopingkäryyn MM-kisoissa 1997.

Sysojev ja Jegorova tekivät kaupat 160-neliöisestä Nastolan-talosta 197 000 eurolla 2011. Kaupanteossa auttoi sekalaisia kiinteistöbisneksiä Suomessa harjoittava venäläissyntyinen kiinteistönvälittäjänainen.

Jegorova kaupan lainoittajana sai nimiinsä 90 prosenttia talosta ja Sysojev loput.


Jegorova ja Sysojev olivat menneet naimisiin 1989 ja eronneet 2003. Pariskunta palasi kuitenkin yhteen ja heille syntyi toinen poika 2006. Esikoinen oli syntynyt jo 1994.


Jegorova on ollut vuodesta 2007 lähtien edustajana Pietarin lakiasäätävässä kokouksessa, paikallisparlamentissa.

2013 Venäjällä voimaan tullut laki kielsi valtion palveluksessa olevilta ulkomaiset omistukset, ja Jegorova parlamentaarikkona halusi siirtää talon kokonaan Sysojeville.

Kauppakirjan mukaan Sysojev maksoi maaliskuun 8. päivänä 2013 Lahdessa Jegorovalle 55 000 euroa käteisenä ja sai talon nimiinsä. Sen jälkeen vuonna 2014 pariskunta erosi lopullisesti.

– Kävin eron jälkeen Nastolassa noin kerran kuukaudessa, kertoo Sysojev.

Viimeinen vierailu maaliskuussa 2015 loppui lyhyeen. Sysojev oli Nastolassa uuden vaimonsa Tatjanan, tämän tyttären ja tyttärentyttären sekä tuttavaperheen kanssa, kun talokaupat junaillut kiinteistönvälittäjä ilmestyi yllättäen talolle.


– Nainen ilmoitti, että talo oli myyty ja seurueemme piti heti poistua – muuten paikalle tulisi poliisi. Ljubov Jegorova vahvisti uhkauksen puhelimitse, kertoo Sysojev.

Hänelle selvisi myöhemmin, että Jegorova oli maaliskuun 10. päivänä 2015 myynyt talon suomalaispariskunnalle.

Kaupassa oli käytetty maaliskuussa 2013 allekirjoitetuksi väitettyä sopimusta, jonka mukaan Jegorova sai myydä talon lainojensa vastineeksi.

– Sopimus on väärennös, ja allekirjoitukseni on siirretty siihen aiemmasta kauppakirjasta. Kaupassa oli käytetty myös väärennettyä valtakirjaa sekä väärennettyä passiani, joka poikkesi merkittävästi aidosta passista, sanoo Sysojev.

Talon uusi suomalaisomistaja kertoi Helsingin Sanomille 2015, että rikospoliisi oli ottanut häneen yhteyttä pari vuotta aiemmin.

– Poliisi kertoi, että talokaupan teossa on tapahtunut rikos, kun talo oli myyty minulle väärennetyllä valtakirjalla, kertoi omistaja HS:lle.


– Poliisi kysyi minulta, haluanko nostaa asiassa syytteen. Sanoin, että minulle riittää, kunhan talo pysyy minulla. Poliisi kertoikin, että myyjän entinen mies ei halunnut taloa takaisin.

Uusi suomalaisomistaja kertoi asioineensa ainoastaan Jegorovan kanssa.

Jegorova sai vuoden 2015 talokaupasta 145 000 euroa, mutta ei Pietarin parlamentin kotisivujen mukaan koskaan kertonut talostaan Suomesta tai ilmoittanut talokauppatulojaan Venäjän viranomaisille.

Sysojev ilmiantoi Jegorovan kaupan Pietarin tutkintakomitean päähallinnolle. Se pisti asian eteenpäin verottajalle, joka ei puuttunut asiaan.

– Uskon, että Jegorova poliitikkona on lain ulottumattomissa, Sysojev sanoo.

Hän katsoo jääneensä pitkän taistelun jälkeen ilman taloa ja rahoja, mutta myös oikeutta.

Ilta-Sanomat on tutustunut Nastolan taloriidasta Suomessa ja Venäjällä tehtyihin kymmeniin tutkintapyyntöihin, valituksiin ja tuomioihin.

Asiakirjoista käy ilmi, etteivät viranomaiset sinänsä kiistä, etteikö Ljubov Jegorova olisi myynyt taloa Nastolassa 2015 väärennetyin asiakirjoin tai etteikö Sysojev olisi ollut talon todellinen omistaja.

Koska Pietarin tutkintakomitean päähallinto kuitenkin katsoi keväällä 2015, että Jegorova oli talokaupan alkuperäinen rahoittaja, Suomen tai Venäjän viranomaisten mukaan Sysojeville ei katsottu syntyneen kaupasta taloudellista vahinkoa.


Asian tarkempi tutkiminen olisi Suomen poliisin mukaan tullut liian kalliiksi.

– Tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhteessa tutkittavana olevan asian laatuun nähden, totesi esitutkinnan tehnyt poliisi lokakuussa 2015.

Lisäksi poliisi katsoi, että koska asia oli tutkinnassa Venäjälläkin, syyteoikeutta Suomessa ei välttämättä olisi.

Venäjällä syyttäjä ja poliisi taas kehottivat Sysojevia kääntymään rikospaikan eli Suomen viranomaisten puoleen.

Lukemattomien turhiksi osoittautuneiden tutkintapyyntöjen, vetoomusten ja valitusten jälkeen Sysojev lopetti oikeustaistelun syksyllä 2016.

– Jatkaminen olisi ollut liian kallista ja toivotonta.

Sysojev ihmettelee Suomen poliisin haluttomuutta puuttua asiaan, mutta ei kotimaansa viranomaisten reaktioita.

– Viranomaiset tietävät Jegorovan rikkeet, ja silti häntä suojellaan. Mutta Venäjä on tällainen.

Ilta-Sanomat soitti Ljubov Jegorovalle, mutta tämä kieltäytyi kaikista kommenteista ja katkaisi puhelun.