Entistä kuumempi ennuste juhannukseksi: Jopa +27 asteen lämpö vyöryy Suomeen aatoksi

rac

Julkaistu:

Juhannussää
Maan etelä- ja keskiosissa keskikesänjuhlaa vietetään helteisessä ja aurinkoisessa säässä. Lapissa juhannusaatosta on kuitenkin tulossa sateinen.
Sääpalvelu Foreca julkaisi sunnuntaina kaksi twiittiä, jotka lupaavat ainakin maan etelä- ja keskiosiin hyvinkin helteistä juhannusta.

Ensimmäisessä twiitissä olevasta grafiikasta näkyy, kuinka oranssi lämpö vyöryy etelän ja kaakon suunnalta Suomen ylle torstaina. Helle näyttää hellivän juhlijoita juhannusaattona, mutta sen jälkeen näyttää jo viilenevän.
Perjantai-iltana meteorologi Juha Föhr uskaltautui arvioimaan Ilta-Sanomien haastattelussa, että juhannusta juhlitaan yli +20 asteen lämpötilassa.
Forecan sunnuntaina Twitterissä jakamat ennusteet juhannusaaton säästä ovat kuitenkin jo selvästi kuumempia.

Helleraja, eli +25 astetta, paukkuu sen mukaan Helsingissä ja Mikkelissä, mutta Lahden ja Kouvolan hujakoille luvassa on jopa +27 astetta ja Joensuun suunnallakin saatetaan päästä +26 asteeseen. Helteisissä tunnelmissa ollaan kuitenkin myös lännessä.
Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine muistuttaa, että lähes viikon päähän ulottuvaan ennusteeseen liittyy aina epävarmuuksia. Hän sanoo kuitenkin olevansa varsin luottavainen helteisen lämpötilaennusteen suhteen.

– Helteinen ilmamassa on jo tällä hetkellä päällä, ja se on levittäytynyt hyvin laajalle alueelle ensi viikon loppupuolella. Että sikäli olen aika luottavainen, Roine kommentoi sunnuntaina.

Helteiden lisäksi myös ukkoskuurot ovat juhannusaattona mahdollisia maan etelä- ja keskiosissa. Meteorologin mukaan on kuitenkin mahdotonta sanoa, missä kuurot loppujen lopuksi tulevat esiintymään. Kuurot ovat kuitenkin todennäköisesti kesäisen lyhyitä.

– Lounaistuuli liikuttaa kuuroja paikasta toiseen aika nopeasti. Se tarkoittaa, ettei yhden paikkakunnan päällä pitäisi sataa pitkiä aikoja.

Pohjoisessa juhannusta juhlitaan sen sijaan viileämmissä merkeissä, kun Pohjois-Suomen yli pyyhkii koko viikon sateita ja ukkosia. Rovaniemelle ennustetaan juhannusaatoksi +17 astetta.

– Valitettavasti myös juhannusaatto on siellä sateinen. Aattoaamuna matalapaine on vielä ihan täysin Lapin päällä. Sateet väistyvät itään vasta iltaa kohden, Roine kertoo.

Suurin epävarmuustekijä paahtavan helteiselle juhannusaatolle on kylmä säärintama ukkosineen, joka kulkee tämän hetken ennusteen mukaan Suomen yli juhannusaaton ja -päivän välissä. Rintamaan liittyy sään viilenemisen mahdollisuus.

– Toivotaan, ettei se tulevissa ennusteissa aikaistu. Nyt se juhannusaatto oltaisiin tukevasti lämpimän ilmamassan puolella, ja sää viilenisi pikkuisen vasta juhannuspäivän aikana.

Suuresta kylmenemisestä ei kuitenkaan ole kyse, sillä Roineen mukaan lämpötilat laskevat kylmän rintaman jälkeen 3–5 astetta.

– Se tarkoittaa, että 20 astetta ylittyy Länsi-Suomessa ylittyy, ja etelässä on helposti jopa 22–23 astetta. Jos nyt juhannuspäivänä on yli 20 astetta, on se varmasti monelle hyvä sää sekin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt