Estonian pelastustöitä johtanut komentaja Pasi Staff on kuollut – menehtyi moottoripyöräturmassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Estonian pelastustöitä johtanut komentaja Pasi Staff on kuollut – menehtyi moottoripyöräturmassa

Staff toimi Estonian uppoamisen aikaan Utön linnakesaaren päällikkönä.

Pasi Staff Utön saarella vuonna 2014, kun Estonian tragediasta oli kulunut 20 vuotta. Staff kuoli liikenneonnettomuudessa Sastamalassa 27. toukokuuta 2019.

16.6.2019 11:36

M/S Estonian uppoamisen pelastustöitä johtanut komentaja Pasi Staff on kuollut toukokuun lopussa liikenneonnettomuudessa Sastamalassa. Staff oli kuollessaan 56-vuotias.

Staffin kuolinilmoitus julkaistiin sunnuntaina Helsingin Sanomissa.

Staff toimi Estonian uppoamisen aikaan Utön linnakesaaren päällikkönä. Matkustaja-autolautta upposi noin 40 kilometriä Utön saaren eteläpuolella.

Ilta-Sanomat palasi Staffin kanssa Utön saarelle vuonna 2014, kun tragediasta oli kulunut 20 vuotta. Tuolloin komentaja kertoi, että saaren tehtävänä oli toimia evakuointikeskuksena.

Aluksi saarella olleet luulivat, että kaikki turmaan joutuneet selviäisivät. Esimerkiksi saaren asukkaat olivat valmiina majoittamaan pelastettuja.

Pian saarelle kuitenkin alettiin tuoda helikopterilla ruumiita.

– Se oli isku vasten kasvoja. Me kuvittelimme, että kaikki selviävät. Me valmistauduimme pelastamaan kaikki ja jouduimme sen tosiasian kanssa silmätysten, että suurin osa ihmisistä kuoli. Se oli valtava tragedia. Pelastusoperaatiosta tuli vainajien etsintäoperaatio, Staff kertoi tuolloin IS:lle.

Saarelle tuotiin lopulta vain 24 pelastunutta. Se löi pelastajat henkisesti polvilleen.

– Tehtävä oli äärimmäisen raskas eikä se mene kenenkään mielistä ikinä. Siellä oli äiti, joka oli selvästi pitänyt viimeiseen asti kiinni lapsestaan. Hän oli jäykistynyt sellaiseen asentoon. Jokainen mietti näitä ihmiskohtaloita, miehiä ja naisia. Sitä mietti, miksi näiden ihmisten elämä piti päättyä tällä tavalla. He olivat lähteneet Tallinnasta kohti Tukholmaa. Sen piti olla ilon matka. Kukaan heistä ei lähtiessään tiennyt, että siitä tulisi heidän viimeinen matkansa, Staff kertoi.

Estonian uhreja kuljetettiin helikopterilla Utölle.

Tehtävän lohduttomuuden paljastuttua Staff halusi, että vainajia kohdellaan kunnioittavasti ja arvokkaasti. Hän tiesi, että jokaisella vainajan kotiuttamisella oli omaisille suuri merkitys. Televisiouutisista hän oli nähnyt sellaista vainajien kohtelua, mitä ei halunnut Estonian uhreille.

– Olin nähnyt, kuinka Keski-Euroopassa onnettomuuden uhreja sullottiin muovisäkkeihin. Tiesin, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli lento-onnettomuuden varalta 300 pahvista arkkua. Tilasin ne Utöhön. Jokainen vainaja laskettiin arkkuun.

Yhteensä Estonian tragediassa kuoli 852 henkilöä. Vain 94 vainajaa löydettiin merestä. Syvyyksiin jäi 757 ihmistä.

Staff ja Turun rannikkorykmentin komentaja, eversti Juhani Haapala sekä Utön linnakkeen henkilöstö saattoivat vainajat seuraavana päivänä puolustusvoimien miinalautalle, joka kuljetti vainajat Utöstä mantereelle. He tekivät hiljaa kunniaa.

– Silloin tuuli kovaa, mutta eivät ne kyyneleet tuulesta johtuneet, kun seisoimme ja katsoimme, kuinka vainajat yksitellen vietiin miinalaivaan. Laivassa oli harras tunnelma. Se laiva oli tottunut kuljettamaan ihmisiä ja tavaraa, nyt siitä tuli ruumislaiva, Staff kertoi vuonna 2014.

Estonian jälkeen Staff jatkoi uraansa Merivoimissa.

Kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus sattui 27. toukokuuta Sastamalan Kiikoisissa. Moottoripyörää ajanut Staff menehtyi törmättyään henkilöautoon.

Pasi Staff muisteli tapahtumia vuonna 2014 ja kertoi, etteivät pelastustoimiin osallistuneet unohda tragediaa koskaan.

Juttua muokattu 16.6. kello 14.39: Korjattu eversti Juhani Haapalan nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?