Kultaranta-keskustelut alkavat – Presidentti Niinistö kertoi, mikä on Suomen pahin turvallisuusuhka

Julkaistu: , Päivitetty:

Tasavallan presidentti pitää tiedotustilaisuuden Kultaranta-keskustelujen alla kello 16.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut käydään taas sunnuntaina ja maanantaina 16.–17. kesäkuuta.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutapahtuman otsikkona on ”Maailma murroksessa – mihin menee Eurooppa, miten pärjää Suomi?”

Tilaisuuden päävieras on Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.

Ilta-Sanomat seuraa tasavallan presidentin lehdistötilaisuutta hetki hetkeltä alla kello 16.00 alkaen. Alun perin ISTV:n oli määrä näyttää lehdistötilaisuus suorana lähetyksenä, mutta suunnitelma jouduttiin perumaan. IS pahoittelee tilannetta.

Päätapahtumat

Kultaranta-keskusteluja edeltänyt tiedotustilaisuus päättyi - ilmastonmuutos on Niinistön mukaan edelleen suurin turvallisuusuhka Suomelle

Tiedotustilaisuuden lopuksi presidentti Niinistöä pyydettiin vielä nimeämään, mitkä ovat tällä hetkellä Suomen suurimpia turvallisuusuhkia.

Niinistö totesi yksiselitteisesti, että suurin uhka on yhä ilmastonmuutos.

- Itse asiassa vuonna 2005, presidentinvaalien alla, minulta kysyttiin tämä sama kysymys. Minä ilmoitin jo silloin, että suurin uhka on ilmastonmuutos, Niinistö sanoi.

Niinistöä pyydettiin kommentoimaan Turkin merkitystä Euroopan pakolaispolitiikan kannalta.

- Turkin kanssahan on nyt sopimus siitä, ettei Turkki päästä väkeä Euroopan unionin rajoille. Siitä on sitten oltu monenlaista mieltä, sen sopimuksen oikeellisuudesta. Näin on nyt sovittu, ja se on antanut ainakin Euroopalle hengähdysaikaa. En usko, että Turkin asema tulee lähiakoina muuttumaan, Niinistö vastasi.

Globaalin rauhan kannalta keskeisintä on tällä hetkellä Niinistön mukaan se, että suuret toimijat pysyvät aloillaan.

Rauhan ylläpitämisessä olisi tärkeää saada Euroopan unionin ääni paremmin kuulumaan, Niinistö sanoi.

- EU, jos joku, tässä edustaa rauhan asiaa.

EU-maiden yhtenäisyyttä Niinistön mukaan rikkovat tällä hetkellä sellaiset kysymykset, kuten Brexit, rahapolitiikka ja maahanmuutto.

- Tottakai se kehitys, jota Puolassa ja Unkarissa on nähty viime aikoina, on herättänyt huolta jäsenmaissa.

Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä hän ajattelee keskustelusta, jota Venäjästä käydään parhaillaan Saksassa. Maassa on viime aikoina ollut runsasta keskustelua Saksan Venäjä-suhteista.

Niinistön mukaan keskustelussa ei sinänsä ole mitään uutta - erinäisiä irtiottoja perinteisestä Venäjä-poliittisesta kekustelusta on nähty muissakin EU-maissa kuin vain Saksassa. Irtitotot ovat kuitenkin aikaa myöten vaienneet.

- Mitä minun rooliini tulee, yhdessä hallituksen kanssa johdan Venäjän politiikkaa. En näe, että erimielisyyden aiheita olisi nähtävissä, Niinistö sanoi.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa Niinistö ei kertomansa mukaan ole Venäjästä erityisemmin keskustellut.

Presidentti Niinistö: "Hallitusohjelman kanssa on hyvä jatkaa"

Heti tilaisuuden aluksi presidentti Sauli Niinistö kommentoi tuoretta hallitusta ja sen hallitusohjelmaa.

- Olen tutustunut hallitusohjelmaan jo ennen sen hyväksymistä. Siinä ei ole mitään uutta. Merkityksellinen se toki on. Sellainen se on, jonka kanssa on hyvä jatkaa, Niinistö totesi lyhyesti.

Presidentti Sauli Niinistön tiedotustilaisuus käynnistää kaksipäiväisen keskustelutilaisuuden Kultarannassa

Seitsemännettä kertaa järjestettävän ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutapahtuman otsikkona on tänä vuonna ”Maailma murroksessa – mihin menee Eurooppa, miten pärjää Suomi?”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt