Valter Nyman piti päiväkirjaa koko jatkosodan ajan – veteraani menehtyi vain viikkoja harvinais­laatuisten merkintöjen julkaisun jälkeen

Julkaistu:

19-vuotiaana sotaan joutuneen Valter Nymanin päiväkirjat julkaistiin vain muutama viikko sitten.
Vasta viime kuussa harvinaislaatuiset sotapäiväkirjansa julkaissut veteraani Valter Nyman on kuollut.

Nyman joutui sotaan 19-vuotiaana ja piti päiväkirjaa koko neljän vuoden sotakokemuksensa ajan. Merkintöjä jatkosodasta kertyi liki 900 sivua.

Nyman kantoi päiväkirjaa aina mukanaan. Hän selosti tapahtumat yksityiskohtaisesti ja piirsi karttoja niiden tueksi.


Kielloista huolimatta Nyman dokumentoi kokemuksiaan myös valokuvaamalla. Kuvia kertyi toista sataa.

– Ne ovat yksittäisen sotamiehen kokemuksia. Eivät pataljoonan tai divisioonan komentajan, vaan aivan kuten me sen koimme, sanoo päiväkirjojen julkaisussa mukana ollut Karl-Erik Källström, veteraani itsekin.

94-vuotias alikersantti Källström tunsi Nymanin runsaan vuosikymmenen ajan. Miehet tapasivat toisiaan veteraanikahvilassa Vaasassa vähintään viikoittain.

Nyman kuvaa tapahtumia arkisesti ja pelkistetysti, oli kyseessä sitten pyykkipäivä tai tulitaistelu.


Perjantaina 21. toukokuuta 1943 Nyman saa kirjeen Lisalta ja kirjoittaa takaisin.

Keskiviikkona 19. huhtikuuta 1944 on saunapäivä. Nyman kirjoittaa kahdesta paidastaan, paremmasta ja huonommasta. On hyvä olla ehkä ja puhdas paita varastossa.

Keskiviikkona 28. kesäkuuta 1944 Nyman huomaa kiväärin piipun liikkuvan suuntaansa. Kuusen takaa ampuva venäläinen osuu häntä lopulta käsivarteen. Nyman kiristää itse nahkaremmin käsivarteensa ja jatkaa matkaa.

Maanantaina 6. marraskuuta 1944 Nyman luovuttaa varusteensa. Takin saa pitää, mutta olkaepoletit leikataan pois. Tuntuu oudolta palata siviiliin 1314 päivän palveluksen jälkeen.

Sodan jälkeen vuonna 1921 syntynyt Nyman palasi kotipaikkakunnalleen Karjaalle ja meni naimisiin. Hän elätti itsensä maanviljelijänä ja muutti myöhemmin Vaasan seudulle.


Nyman ei vaiennut sotakokemuksistaan vaan puhui niistä vanhalla iällään joka päivä.

Hän ei koskaan ajatellut merkintöjensä päätyvän kirjaksi, mutta niitä lukeneet alkoivat vaatia julkaisua. Lopulta Källström päätti tarttua toimeen.

Kirjaa työstettiin puolitoista vuotta. Källström korostaa, ettei suinkaan tehnyt kaikkea yksin. Mukana olivat Jouni Lilja, Gunwor Pått ja useat muut. Kaikki tehtiin talkootyönä.

Nyman menehtyi alle kuukausi sen jälkeen, kun sai nähdä kokemuksensa julkaistuna kirjana, valmiina Suomen kansan luettavaksi.

Vain viikkoa ennen kuolemaansa Nyman vannotti, että teoksen myyntitulot käytetään ruotsinkielisten päiväkirjojen suomenkielisen käännöksen julkaisuun.

Valter Nyman: Infanteristen – mosatramparen. Dagböckerna från fortsättningskriget 1941–1944.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt