Liftarisurmat ja Viron myrkkyviinatapaus puhuttivat Dekkarilauantaissa – Kirjailija Antto Terras: ”Varsinkin raakojen rikosten tilastot olivat mykistävät”

Kolmatta kertaa järjestetty Dekkarilauantai-tapahtuma tarjosi mielenkiintoisia keskusteluja rikos- ja jännityskirjallisuuden ystäville.

15.6.2019 20:04

Viron itsenäistymisen alkuaikoina Viron henkirikostilastot olivat tyrmistyttävän synkät.

– Poliisilla, joka oli muuttunut miliisistä poliisiksi, ei ollut minkäänlaista otetta kenttään, eikä resursseja. Pahimmillaan Virossa tapettiin yksi ihminen päivässä, ja kaksi kertaa enemmän jäi kadoksiin, virolaissyntyinen kirjailija Antto Terras kertoo Ilta-Sanomille.

– Rikosten tilastot ja varsinkin raakojen rikosten tilastot olivat mykistävät, hän jatkaa.

Terrasilta ilmestyi kesäkuussa uunituore true crime -teos Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet. Ilta-Sanomat haastatteli Terrasta Helsingissä järjestetyssä Dekkarilauantai-tapahtumassa, jossa Terras oli kirjailijavieraana.

Antto Terras kurkistaa kirjassaan Viron rikoshistorian synkkiin vuosiin.

Yksi Tallinnan tappajat -kirjassa käsitelty tapaus on vuodelta 2001. Tuolloin kymmeniä ihmisiä kuoli Virossa, kun teollista pirtua pääsi markkinoille.

– Virossa on vanha hajuvesien ja pimeän viinan ostamisen ja juomisen perinne, kun ei neuvostoaikaan oikeaakaan saanut mistään. Viinakauppiaisiin luotettiin. Yksi häiskä Pärnussa osti kymmenen tynnyriä teollisuuspirtua, pullotti sen oikean viinan pulloihin ja myi asiakkailleen.

– 68 menetti siinä suoraan henkensä, ja jälkiseuraamuksiin lähes 30, Terras kertoo.

  • Katso otsikon alla olevalta videolta, millaisen tuomion pirtun myyjä sai.

Myös Ilta-Sanomien rikostoimittajat Miika Viljakainen ja Lauri Silvander esiintyivät Dekkarilauantaissa. Heidän aiheenaan olivat suomalaisia 1970-luvulla järkyttäneet liftarisurmat.

1970-luvulla Ensio Koivunen, ”Häkä-Enska”, surmasi kolme nuorta naista pakokaasulla.

Lue lisää: Kolme liftarityttöä lähti viimeiselle matkalleen ”Häkä-Enskan” amerikanraudan kyydissä

– Siinä oli kyse kansainvälisestikin hyvin poikkeuksellisesta henkirikosten sarjasta, jossa 41-vuotias Ensio Koivunen poimi kyytiinsä liftarityttöjä Etelä-Suomen alueelta, pakotti heidät jäämään autoonsa ja laski sinne tavaratilan kautta pakokaasua, Viljakainen kertoo.

– Tällä tavalla hän tukehdutti heidät, ja tytöt kuolivat autoon häkämyrkytykseen.

  • Katso alla olevalta videolta, mitä erikoisia piirteitä Ensio Koivuseen liittyi.

1970-luvulla ei ollut kännyköitä käytössä, joten ensimmäisen uhrin vanhemmat saivat tietää tytön katoamisesta vasta viikkoa myöhemmin, kun tytön opiskelijakaveri lähetti vanhemmille kirjeen asiasta.

”Häkä-Enska” ei koskaan myöntänyt tahallista henkirikosta. Miika Viljakainen ja Lauri Silvander kertoivat liftarisurmista Dekkarilauantaissa.

Viljakainen ja Silvander aloittavat lauantaina 29. kesäkuuta Rikoshistoria-podcastin, jonka ensimmäisessä jaksossa käsitellään juurikin ”Häkä-Enskaa” ja hänen harvinaisen sekavaksi äitynyttä oikeudenkäyntiään. Podcast löytyy myöhemmin Ilta-Sanomien verkkosivuilta.

Dekkarilauantai-tapahtuma järjestettiin Helsingissä lauantaina 15.6. kolmatta kertaa. Ilta-Sanomat on tapahtuman yhteistyökumppani.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?