Joku asuu Helsingissä keskeneräisessä talossa, kaupunki patistanut omistajaa jo vuosia – seuraavaksi asiaan puuttuu poliisi

Julkaistu:

Helsinki
Ympäristö- ja lupajaosto on päättänyt tehdä asiasta esitutkintapyynnön poliisille.
Koillis-Helsingissä sijaitsevan talon omistajille on lankeamassa tuhansien eurojen uhkasakot maksettaviksi, koska rakennustyöt ovat jääneet kesken ja joku mitä ilmeisimmin asuu talossa luvatta.

Asia ilmenee Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston esityslistalta.

Päätöksen perusteena on ”pientalon ja talousrakennuksen rakennustöiden loppuunsaattamiseksi asetettujen velvoitteiden laiminlyönti”. Uhkasakot erääntyivät elokuussa 2018.

Ympäristö- ja lupajaosto on lisäksi päättänyt tehdä asiasta esitutkintapyynnön poliisille, koska laiminlyönti ei ole vähäinen ja yleinen etu vaatii sitä.

Valot ja televisio päällä

Tarkastaja on käynyt useamman kerran paikalla arvioimassa kohteen tilannetta.

– Tarkastusinsinööri teki paikallakäynnin 16.1.2019 kohteeseen ja totesi tällöin, että asunnossa mitä varmimmin asutaan (valot ja TV päällä), rakennuksen julkisivut ovat edelleen ”raakapinnalla” eli käsittelemättömät, pihalle on sijoitettu leikkimökki ja rajoille rakennettu matalia muurirakennelmia sekä istutettu pensaita, päätöstiedotteessa todetaan.

Rakennukseen ei ole tehty ilmanvaihtolaitteiden katselmusta, vesi- ja viemärilaitteiston katselmusta eikä osittaista loppukatselmusta. Vuonna 2009 myönnetyn rakennusluvan voimassaoloaika päättyi heinäkuussa 2014, eikä jatkoaikaa haettu.

Rakennuslautakunta velvoitti tammikuussa 2017 omistajat saattamaan rakennustyöt loppuun ja siistimään piha 30. elokuuta 2018 mennessä. Pihaa siistittiin, mutta velvoitteita ei ole noudatettu, vaikka aikaa on ollut yli kaksi vuotta. Siihen ei ole myöskään esitetty pätevää syytä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat, jolle talon omistaja ei halunnut antaa kommenttia.