Paahtavaa hellettä, joka saa taivaan repeämään – tältä näyttää tuore juhannuksen sääennuste

Julkaistu:

Maan etelä- ja keskiosissa vietetään keskikesän juhlaa sekä kuumissa että kosteissa tunnelmissa.
Ensi viikolla se koittaa, juhannus viimeinkin! Ennen kuin kansa pääsee polttamaan kokkoja keskikesän kekkereihin, pyörii mielessä alkavan loman ohella vain yksi kysymys: miltä näyttää Jussin rientojen sää?

Lämpimästä kesäyöstä haaveilevat saavat huokaista helpotuksesta – ainakin pääosin. Suurimmassa osassa maata keskikesän juhla koittaa jopa helteisessä säässä.

Sekä Forecan että Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosissa vietetään juhannusviikkoa lempeän lämpimän ilmamassan syleilyssä. Lämpötilat saattavat paukkua reippaasti ylikin hellerajan, mutta vähintään asteet viihtyvät 20 asteen yläpuolella.

– Juhannusviikon, mukaan lukien juhannuksen, sää on hyvin lämmintä ja siltä osin voi olla tyytyväinen, Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo.


Etenkin juhannusaattoa vietetään maan etelä- ja keskiosissa näillä näkymin kuumassa säässä. Myös pohjoista hellii lämmin ilmamassa, mutta sää on juhannuksen ajan hyvin pilvistä ja sateista. Lämpötilat saattavat pyöriä pohjoisessakin jopa 20 asteen liepeillä.

Sateet katkaisevat juhannushelteet

Vaikka Etelä- ja Keski-Suomen juhannussää näyttää jopa paahteiselta, varjostaa osaa juhlinnasta kuitenkin pilvinen uhka: suloisen suven keskelle vaikuttaa vyöryvän myös sateita.

Suomessa liikehtii pitkin juhannusviikkoa yksittäisiä ja paikallisia sadekuuroja. Isommat saderintamat eivät näyttäisi kastelevan mökkitietä vielä alkuviikosta, vaan vetkuttelevan tulollaan turhauttavasti juuri paraatipäiville asti.

– Laajempi ja koko maan kasteleva sade on ollut tässä kummittelemassa jo monen päivän ajan, ja juuri juhannuksen tienoille se olisi ajoittumassa.

Mutta kesäyönä pellolle pyörimään suuntaavat huokaiskoon: saderintamat eivät vie keskikesän juhlalta pitkiä pätkiä.

– Siitä ajatuksesta kannattaa lähteä, että juhannuksena sataa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koko juhannusta sataisi, tai edes kokonaista päivää. Sellaista muutaman tunnin sadetta maan etelä- ja keskiosissa. Vaikuttaa varmasti juhannuksen viettoon, mutta ei ole yhtä kuin koko juhannus.

Saderintama aloittaa kostean työskentelynsä lännestä itää kohti. Lapin yli sateet siirtyvät lounaasta koilliseen. Maan pohjoisosissa sateet poikkeavat muusta maasta siinä, että sateet saattavat jatkua runsaina useita päiviä.

Maan itäosissa sade ajoittuu juhannusaatolle ja länsiosissa juhannuspäivälle. Etelä-Suomessa sade koittaa todennäköisesti juhannusaaton juhlayönä ja saattaa jatkua vielä aamuun.


Rintamissa saattaa piillä myös jyrähtelevä yllätys: myös ukkosten mahdollisuus on olemassa juhannuksena.

– Ukkosille toki on mahdollisuus, kun edeltävä ilmamassa on jopa helteinen. Siihen kannattaa varautua, etenkin jos on vesillä. Mutta niitä ennusteita pitää tarkentaa vielä lähempänä juhannusta.

Juhannusväen ylikulkevat saderintamat viilentävät säätä, mutta takatalvea ei sentään tarvitse pelätä. Mökkeilijät jatkavat kesänviettoa lähes koko maassa 20 asteen tienoilla sateiden raikastamassa säässä.

Viimevuotisen Pauliina-myrskyn kokeneet lienevät varautuvan siihen, että juhannuskelit ovat tyypillisesti yhtä täynnä käänteitä kuin mökkeilevän juhlaväen perheriidat. Myös tänä vuonna luvassa on siis paljon vaihtelua: helteitä, sateita ja jopa ukkosta – kuulostaa siis aivan juhannukselta.