Yhdysvaltain salaiselta palvelulta tunnustus Helsingin poliisille – taustalla Trumpin ja Putinin tapaaminen

Julkaistu:

Tunnustuksen taustalla on erityisesti viime kesän ansiokkaasti hoidettu huippukokous, jossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Helsingissä.
Helsingin Liikennepoliisille on myönnetty Yhdysvaltain salaisen palvelun tunnustus ansiokkaasta työstä valtiovierailujen liikennejärjestelyjen hoitamisessa.

Liikennevalvontatoiminnon johtaja Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista kertoo, että tunnustuksen saamiseen vaikutti viime kesän huippukokouksen ohella Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman vierailu Suomessa.


Lehtisen mukaan Suomi on vierailujen ansiosta niittänyt maailmalla hyvää mainetta kokousjärjestäjänä.

– Tänne tullaan mielellään pitämään huippukokouksia. Kansainväliset huippukokouksethan yleensä ilmoitetaan kohtuullisen myöhään. Silloin kun melko nopealla aikataululla asioita järjestetään, niin korkeatasoisia järjestelyjä edesauttaa vankka rutiini. Ja sellainen rutiini meillä Helsingissä kyllä on, Lehtinen hehkuttaa.


Helsingin liikennepoliisissa arvovieraisiin varautuminen tarkoittaa erityisesti turvajärjestelyjen ja sujuvien saattueajojen järjestämistä.

– Sujuvuus tarkoittaa sitä, että ollaan täsmälleen aikataulussa ja sovitut siirtymät tapahtuvat sovitulla tavalla sekä kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti. Kun suomalainen lupaa, että jokin asia hoidetaan, niin se on kunnia-asia, että se myös hoidetaan. Muiden maiden edustajien ei tarvitse arvailla, että toteutuuko tämä sovittu asia, Lehtinen painottaa.

– Tämmöisiä yksinkertaisia asioita lopulta, mutta kun liikutaan ympäri maailmaa, ei ole itsestään selvää, että sovituista asioista pidetään kiinni.

Lehtisen mukaan Helsingin poliisilla on Yhdysvaltain salaisen palvelun kanssa asioimisesta pitkä kokemus ja hyvät yhteistyörutiinit sekä keskusteluyhteys.


Yleistunnelmat vaikuttavan tahon tunnustuksen saamisesta ovatkin hyvin ylpeät, Lehtinen myöntää.

– Minun on helppoa olla päällikkönä, kun on niin ammattitaitoinen henkilöstö. Olen äärettömän ylpeä, mikä ammattitaito meillä täällä yksikössä on ja kuinka päteviä ihmisiä meiltä täältä Suomesta löytyy, vaikka olemme suhteellisen pieni maa.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt