Helsingin kaupungin rakentamispalvelun tuotantopäällikkönä toiminut mies tuomittiin törkeästä lahjuksen ottamisesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Oikeuden mukaan mies sai sopimusurakoitsijoilta tuhansia euroja rahaa ja moottoripyörän.
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran tuotantopäällikkönä toimineen miehen törkeästä lahjuksen ottamisesta, petoksesta ja rahanpesusta. Hän sai kymmenen kuukautta ehdollista vankeutta, koska otti vuosina 2006–2014 vastaan sopimusurakoitsijoilta lahjoina rahaa ja moottoripyörän. Oikeuden mukaan mielellä oli tosiasiallista valtaa tilata tai olla tilaamatta puitesopimuksilla kilpailutetuilta urakoitsijoilta työsuorituksia ja purkaa sopimuksia. Kilpailutus hoidettiin toisessa yksikössä.

Miehen itsensä mukaan lahjat eivät vaikuttaneet hänen toimintaansa suhteessa lahjojen antajiin.

Oikeus katsoi, että tuomitsemishetkellä 56-vuotiaan miehen vastaanottamien etujen arvo oli vähintään 21 000 euroa. Oikeus katsoi, että lahjat olivat omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa.

Teetti urakoitsijoilla kaupungille kuulumattomia töitä

Mies tuomittiin petoksesta, koska hän oli erehdyttänyt Helsingin kaupungin taloushallinnon henkilökuntaa maksamaan perusteettomia laskuja vuosina 2013 ja 2014.

Kyse oli siitä, että hän antoi kaupungin sopimusurakoitsijoille tehtäväksi tehdä yksityishenkilöiden omistamalla kiinteistöllä maanrakennustöitä ja vuokrasi laitteita perusteettomasti maksattaen vuokrat kaupungilla.

Rahanpesusta hänelle tuli tuomio, sillä hän otti vastaan, käytti ja pyrki häivyttämään rikoksilla hankittuja rahoja muun muassa osallistumalla Thaimaan lomamatkalle, joka kustannettiin urakoitsijoilta kerätyillä varoilla. Lomamatkalle osallistui myös Staran vastaavana työnjohtajana työskennellyt mies.

Työnjohtaja tuomittiin kahdesta petoksesta ja lahjuksen ottamisesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hän muun muassa pyysi ja otti urakoitsijoilta vastaan rahaa. Lomamatkaa rahoitettiin muun muassa näillä rahoilla.

Jutussa tuomittiin myös Staran esimiestehtävissä toiminut mies. Neljälle urakoitsijoiden edustajallekin luettiin syyksi rikoksia, mutta heidät jätettiin rangaistukseen tuomitsematta. Osaa oli painostettu rikokseen uhkaamalla sopimussuhteen katkaisemisella.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua täsmennetty kello 23.10: Urakoitsijoiden edustajat jätettiin tuomitsematta rangaistukseen, vaikka heille luettiin syyksi rikoksia.