Tuttavansa elävältä haudannut pääsee ehdonalaiseen vapauteen

Julkaistu:

Mieskolmikko yritti hukuttaa uhrinsa ja hautasi hänet maakuoppaan.
Helsingin hovioikeus on päättänyt laskea tuttavansa elävältä haudanneen miehen elinkautisesta vankeudesta ehdonalaiseen vapauteen.

Mies pääsee vapaaksi tammikuussa 2021. Rangaistusta on tuolloin suoritettu 10 vuotta ja 6 kuukautta.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeuteen alle 21-vuotiaana tehdystä murhasta vuonna 2011.

Hän surmasi entuudestaan tuntemansa miehen yhdessä kahden rikoskumppaninsa kanssa, hovioikeuden selosteesta ilmenee. Kolmikko yritti hukuttaa uhrinsa, kohdisti tähän väkivaltaa ja hautasi vielä elossa olevan uhrinsa maakuoppaan, jonne tämä kuoli tukehtumalla.

Myöhemmin surmaajat kaivoivat ruumiin ylös ja siirsivät sen parinkymmenen kilometrin päähän autiotaloon, vapauttamisesta ensin uutisoinut MTV kertoo.

MTV:n mukaan uhri oli 27-vuotias mies, joka oli lähennellyt kahta naista epämiellyttävällä tavalla. Uhrilla oli tiettävästi myös ollut kahakkaa yhden henkirikokseen osallistuneen miehen kanssa.

Hovioikeuden päätös nojaa muun muassa Rikosseuraamuslaitoksen lausuntoon sekä Psykiatrisen vankisairaalan lausuntoon.

Oikeus katsoi, että miehen vapauttamista puolsivat hänen hyvä vankila-aikainen käyttäytymisensä, sitoutumisensa päihteettömyyteen ja siviilielämää tukevat perhesuhteensa sekä kaikkien rangaistusajan suunnitelman tavoitteiden eteneminen tai osittainen toteutuminen.

Vapauttamista vastaan taas puhuivat jossain määrin rikoksen laatu sekä tietyt Psykiatrisen vankisairaalan lausunnossa esiin tuodut seikat.