Lapsen hyväksikäytöstä vankilaan tuomittu entinen Mr. Scandinavia valitti hoviin – sai maksettaviin korvauksiin roiman alennuksen

Julkaistu:

Aalto-yliopiston luennoitsijanakin toiminut mies hyväksikäytti 12-vuotiasta tyttöä ja häiritsi viesteillään kolmea professoria.
Vuonna 1993 Mr. Scandinaviaksi valittu Juhana Kristian Hursti ei saanut kumotuksi käräjäoikeuden hänelle määräämää vuoden ja viiden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta. Hovioikeus piti nyt 50-vuotiaan Hurstin vankeustuomion ennallaan, mutta alensi rikosten uhreille maksettavaksi määrättyjä korvauksia reilusti.

Hursti tuomittiin käräjillä 12-vuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä. Lisäksi Hursti levitti tytöstä kolme kertaa tämän yksityiselämää loukkaavaa tietoa ja syyllistyi näin myös kolmesti kunnianloukkaukseen.

Hurstin katsottiin syyllistyneen tytön osalta myös vainoamiseen ja lähestymiskiellon rikkomiseen. Tyttöön kohdistuneet rikokset tapahtuivat runsaan kahden vuoden aikana vuosina 2015–17.

Asianomistajana oikeudessa oli myös tytön äiti. Hurstin syyksi luettiin äidin osalta vainoaminen, kolme yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä ja kunnianloukkausta sekä vainoaminen ja lähestymiskiellon rikkominen.

Aalto-yliopistossa luennoitsijanakin toiminut Hursti tuomittiin lisäksi kolmeen yliopiston professoriin kohdistuneesta viestintärauhan rikkomisesta.
Hursti vaati hovioikeudelta lähes kaikkien kymmenen syytekohdan hylkäämistä. Ainoa syytekohta, jonka hylkäämistä hän ei vaatinut, koski tytön äitiin kohdistunutta lähestymiskiellon rikkomista. Toissijaisesti Hursti vaati ehdottoman vankeusrangaistuksen lieventämistä sakkorangaistukseksi, ehdolliseksi vankeudeksi tai yhdyskuntapalveluksi.

Hovioikeus päätyi kuitenkin syyksi lukemisessa täsmälleen samaan ratkaisuun kuin alempi oikeusaste. Muutoksia tuli vain Hurstin maksettavaksi määrättyihin kärsimyskorvauksiin.

Hurstin on maksettava tytölle yhteensä 5 000 euroa käräjäoikeuden määräämän 15 500 euron sijaan. Myös muille maksettavat korvaukset putosivat reippaasti. Yhteensä Hurstin on maksettava kolmelle asianomistajalle 8 000 euroa. Käräjäoikeuden määräämät korvaukset olivat 30 000 euroa.