Video: Työnsi miehen raiteille lähestyvän junan eteen – tuomittiin 4,5 vuoden vankeuteen

rac

Julkaistu:

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Veikko Väinämö Hyryn muun muassa tapon yrityksestä 4,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen. Jutun video saattaa järkyttää herkimpiä katsojia.
34-vuotias Veikko Väinämö Hyry kävi yllättäen 33-vuotiaan miehen kimppuun, löi tätä ja työnsi hänet junaraiteelle Helsingissä Pasilan juna-asemalla huhtikuussa. Samaan aikaan raidetta lähestyi matkustajajuna. Mies löi päänsä tai niskansa junaraiteen kiskoon.

Tätä ennen mieskaksikolla oli pientä suukopua.

Osapuolet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Hyry oli tapahtumien aikaan humalassa.
– Huono asenne, yhdistettynä voimakkaaseen juomiseen, vodkaan. Minut tunnetaan tämmöisenä ehkä jopa kiivaana. Jostain asioista minulla saattaa olla jyrkät mielipiteet. Vaikka olisi näkemyseroja, se ei missään tapauksessa käy selitykseksi käytökselle, mitä olen tehnyt, mies selitteli tekoaan Helsingin käräjäoikeudessa viime kuun lopulla.


Kun uhri oli noussut työnnön jälkeen junaraiteelta takaisin laiturialueelle, mies kävi uudelleen uhrin kimppuun ja potkaisi sekä löi häntä. Mies yritti myös työntää uhrin takaisin junaraiteelle. Työntäminen jäi kuitenkin yritykseksi, kun sivullinen henkilö tuli väliin.

Teko tallentui videolle, josta on kooste tämän artikkelin yhteydessä.

– Tajuaksä mitä sä teet, sä tapat ton. Sain vedettyä pois ja olin shokissa, tilanteeseen väliin tullut sivullinen mies kertoi oikeudessa.


– Teko on jäänyt yritykseksi, koska veturinkuljettaja on havainnut (uhrin) raiteilla ja hidastanut junan vauhtia niin, että (uhri) on ehtinyt kiipeämään takaisin asemalaiturille ja koska ulkopuolinen henkilö on tullut väliin ja estänyt (uhrin) putoamisen uudestaan raiteille, Helsingin käräjäoikeus totesi.

Vartijat tulivat paikalle ja ottivat Hyryn kiinni. Hän paini vartijoiden kanssa.

Syyttäjän mukaan mies uhkasi tässä yhteydessä paikalla ollutta naista myös tappamisella. Oikeuden mielestä uhkaus näytettiin toteen. Oikeuden tulkinnan mukaan naisella ei ollut kuitenkaan ”perusteltua syytä pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa”. Tämän takia syyte laittomasta uhkauksesta hylättiin.
Myös poliisit tulivat paikalle, ja mies otettiin kiinni. Hänen hallustaan löytyi vähäinen määrä kannabista. Tapahtunut oli uhrille järkyttävä.

– En pystynyt nukkumaan, enkä olemaan yksin, ahdisti niin paljon. Turhaltakin tuntuvat asiat pelottivat, yksin oleminen pelotti, uhri kertoi oikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hyryn tapon yrityksestä, järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta ja huumausaineen käyttörikoksesta 4,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Hän joutuu maksamaan uhrille kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 1 900 euroa ja kärsimyksestä 4 000 euroa sekä rikkoontuneesta omaisuudesta 200 euroa.

Helsingin käräjäoikeuden tänään perjantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, sillä osapuolet voivat halutessaan valittaa siitä Helsingin hovioikeuteen.