Ylen hallintoneuvoston PS-kaksikko: Louhimiehen ajojahti meni överiksi

Jouko Jokinen: Hallintoneuvostolla ei ole mandaattia kommentoida journalismia.

Jari Ronkainen (ylh.vas.), Olli Immonen ja Aku Louhimies (oik.).

14.6.2019 12:12

Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet, perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Olli Immonen eivät ole yllättyneitä Ilta-Sanomien uutisesta, jonka mukaan Ylen toimittajaa epäillään törkeästä kunnianloukkauksesta.

Ilta-Sanomat kirjoitti, miten Ylessä työskennellyttä toimittaja Sara Rigatellia epäillään elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen törkeästä kunnianloukkauksesta. Tapaus liittyy Ylen esittämiin väitteisiin Louhimiehen työskentelytavoista ohjaustilanteissa.

– Olimme jo viime vuoden lokakuussa sitä mieltä, että Louhimieheen kohdistuva jahtaaminen meni liian pitkälle ja että toimittaja Rigatellille olisi perusteltua antaa potkut, Ronkainen muistuttaa perjantaina lähetetyssä tiedotteessaan.

Immosen mielestä Ylen operatiivisen johdon, vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen etunenässä, olisi pitänyt ymmärtää vetää jarrusta.

– Jokisen olisi pitänyt miettiä, kuinka pitkälle yksittäisen ihmisen julkisessa jahtaamisessa voidaan tällaisten näyttöjen perusteella mennä.

IS kertoi aiemmin, miten Louhimies toimitti poliisille viime vuoden lopulla tutkintapyynnön, jossa hän pyysi selvittämään Rigatellin ja Jokisen toimia.

Louhimies päätyi tekemään tutkintapyynnön tiettävästi sen jälkeen, kun Rigatelli oli lähestynyt BBC:tä ja kertonut Louhimiehen ohjaustavoista. Yhteydenoton jälkeen Louhimiehen pesti BBC:n tilaamassa tv-sarjassa päättyi.

Ronkainen ja Immonen eivät ymmärrä Ylen julkaisupäätöstä eivätkä tue Rigatellin myöhempää toimintaa.

– Ylen kohuartikkelin taustatyö olisi pitänyt tehdä huolella ja varmistaa tiedot useammasta lähteestä. Louhimiehelle olisi kuulunut lisäksi antaa oikeus oikaista mahdolliset virheelliset tiedot. Tätä oikeutta hän ei saanut.

– Moitittavaa on myös se, että toimittaja Rigatellin ollessa virkavapaalla, hän jatkoi Louhimiehen mustamaalaamista ja ajojahtia muun muassa ottamalla yhteyttä tuotantoyhtiöön, jossa Louhimies työskenteli, Ronkainen ja Immonen toteavat.

Kaksikko muistuttaa, että Yle on sitoutunut Journalistin ohjeisiin. Ohjeiden mukaan tuomioistuimien ratkaisuihin tai syyllisyyteen ei saa ottaa ennakolta kantaa.

Ylen päätoimittaja Jokinen sanoo IS:lle, ettei hän halua kommentoida asiaa sen tarkemmin.

– Tämä asia kuuluu Ylen toimitusjohtajalle ja hallitukselle. Eihän hallintoneuvostolla ole minkäänlaista mandaattia kommentoida journalismia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?