Saabille takaisku: Gripen putoamassa pois Sveitsin hävittäjäkilvasta

Julkaistu:

Uusi Gripen E -malli ei osallistu kesäkuun lopussa Sveitsissä alkavaan koelento-ohjelmaan.
Sveitsin puolustusvoimien materiaalilaitos Armasuisse ei hyväksy ruotsalaista Gripen E -monitoimikonetta koelento-ohjelmaan, jonka oli määrä alkaa juhannuksen jälkeen Payernessa. Gripen E:n poisjäännistä kertoi koneen valmistaja Saab tiedotteessa torstaina. Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Syynä on se, että Sveitsi haluaa koelentää ja evaluoida koneita, jotka ovat operatiivisessa käytössä. Gripen E:n kehitystyö ei ole vielä niin pitkällä. Vanhasta perus-Gripenistä terästettyä E-mallia on valmistettu vasta kolme kappaletta, joista uusin nousi siivilleen muutama päivä sitten.

Saab tarjosi Armasuisselle nykyisten Gripen C/D -mallien käyttämistä koelennoilla, mutta tarjous ei sveitsiläisille kelvannut. Gripen E eli Ekko-malli eroaa edeltäjästään monessa suhteessa.

Poisjäänti koelento-ohjelmasta merkinnee Gripenin putoamista kokonaan pois Sveitsin hävittäjähankinnan kilpailutuksesta.

– Testien tekeminen myöhemmin olisi ristiriidassa ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun kanssa, sanoi Armasuissen tiedottaja Kaj-Gunnar Sievert torstaina NZZ-lehdelle.

Sveitsi on hankkimassa seuraajaa ilmavoimiensa vanhentuvalle Hornet- ja F-5 -kalustolle samaan aikaan kuin Suomi. Tarjokkaatkin ovat samoja: Gripen E, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä yhdysvaltalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35A. Gripen E:tä lukuun ottamatta kaikki muut ovat jo koelentonsa Payernessa tehneet.

Suomen HX-hanke eli Hornetien seuraajan valintaprosessi on parhaillaan alustavien tarjousten arviointivaiheessa, ja seuraajaehdokkaiden koelennot alkavat ensi vuonna. Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen kertoi HS:lle, ettei Suomi edellytä Sveitsin tapaan vain valmiiden tuotantomallien käyttöä koelento-ohjelmassa.

– Sveitsiläiset sanoivat, että koneen pitää olla valmis testeihin, mutta ruotsalaiset eivät pystynyt sitä tarjoamaan. Meillä ei ole tällaista vaatimusta, Puranen sanoi HS:lle.

Saab pitää yhä voimassa Sveitsille tammikuussa jättämäänsä tarjousta 40 koneen toimittamisesta. Yhtiö uskoo, että Gripen E on valmis operatiiviseen käyttöön vuonna 2021, jolloin se ehtisi vielä mukaan Sveitsin Air2030-kilpailutukseen.

Gripen ja muut Suomen HX-hankkeen hävittäjätarjokkaat esittäytyvät yleisölle Turku Airshow’ssa viikonvaihteessa. Turkuun tulee kolme Gripeniä, jotka edustavat C/D-mallia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt