Näin Hartolan ”teräsvaari” hämäsi rengasraudalla uhannutta ryöstäjää – kokosi sillä välin kolmessa osassa olleen revolverin

Julkaistu:

Ryöstäjiä vastaan puolustautunut 81-vuotias mies välttyy syytteeltä.
Hartolainen 81-vuotias, teräsvaari-lisänimen saanut mies, käytti maaliskuussa revolveriaan ja ampui taloonsa tunkeutunutta ryöstäjää vatsaan.
Teräsvaaria epäiltiin tapon yrityksestä, kun hän ampui ryöstämään tullutta ja rengasraudalla riehunutta miestä.

Salpausselän syyttäjäviraston syyttäjä Anu Lahtela päätti keskiviikkona, ettei nosta vanhusta vastaan syytettä. Syyttäjän näkemyksen mukaan vanhuksella ei ollut muuta vaihtoehtoa ja kyse oli hätävarjelusta.

Maaliskuinen ilta katkesi voimakkaaseen talon ulkopuolelta tulleeseen rysäykseen, kun vanhus makasi olohuoneessaan televisiota katsellen, selviää syyttämättäjättämisratkaisusta.

Hetken päästä ovesta ilmestyi naamioitunut mies rengasrauta kädessään. Mies komensi vanhusta pysymään paikoillaan rengasrauta ojennettuna.
Televisio pauhasi kovalla äänellä, koska vanhuksen kuulo on huono. Naamiomies pyysi kaukosäätimen, selviää poliisin tekemästä esitutkinnasta.

Ovela vanhus antoi tarkoituksella digiboxin kaukosäätimen, jotta saisi vieraan huomion kiinnittymään muualle. Yömetsästystä harrastavalla vanhuksella oli sänkynsä vieressä loukkupyssynä käyttämänsä pienoisrevolveri.

Vanhus haistoi heti, että myöhäinen vieras oli vaarallinen ja päätti ottaa aseensa. Tehtävä ei ollut kuitenkaan helppo, sillä ase oli kolmessa osa ja osat olivat eri paikoissa.

Aseosa oli kirjoituspöydän takaseinän ja seinän välissä, neljällä-viidellä patruunalla ladattu rulla oli pöydän reunan alla naulassa ja akselitappi kirjoituspöydän välipöydällä.

Osat piti saada paikoilleen, jotta ase oli toimintakuntoinen. Sillä aikaa, kun naamiomies löysi oikeat nappulat kaukosäätimistä, oli vanhus saanut aseensa kuntoon.

Kun naamiomies sai television äänenvoimakkuuden sopivaksi, ojensi vanhus pistoolin kädessään eteensä, mutta ei kuitenkaan tähdännyt aseellaan.

Kun tunkeutuja tajusi mitä oli tapahtunut, hän komensi vanhusta laittamaan aseensa pois. Kun vanhus ei totellut, hyökkäsi nuori mies vanhuksen päälle ja yritti lyödä asetta kädestä.

Vanhus piti asetta kädessään alhaalla sivulla, jottei se laukeaisi kesken kaiken. Kohta alkoi sadella iskuja rengasraudalla ja vanhus suojautui nostamalla vapaan käden suojakseen. Iskut osuivat käsiin. Voimakas isku jymähti myös päähän.

Teräsvaarin seuraavat muistikuvat ovat lattialta, kun hän makasi mahallaan ja ase oli edelleen oikeassa kädessä ja naamiomies istui hänen päällään painaen lapaluiden kohdalta voimakkaasti, jolloin henki kulki huonosti.

Kun tunkeutuja oli noussut pois vanhuksen päältä, ponnisteli teräsvaari itsensä kontalleen lattialle. Ryöstäjä oli vain noin puolen metriä etäisyydellä rengasrauta kädessään asennossa, josta olisi voinut lyödä vanhusta.

Päästyään istuma-asentoon teräsvaari käytti asettaan ja ampui kolme peräkkäistä laukausta tunkeutujaa kohti. Hän yritti tähdätä vatsan sivuun pysäyttääkseen rengasraudalla riehuneen toimet, joita vanhus piti hengenvarallisina. Hän ei tarkoittanut osumia hengenvaarallisiksi. Kolmas patruuna osui tunkeilijaan, joka välittömästi poistui talosta.

Vanhus ei käytä revolverissaan täyttä rullaa, koska loukkupyynnissä metsästäjä pärjää vähemmillä patruunoilla. Aseeseen oli jäänyt vielä kaksi patruunaa.

Omakotitaloon tulleen nuoren miehen seurassa oli toinen mies, ja hän oli nähnyt mitä olohuoneessa tapahtui. Laukauksia hän ei ollut kuitenkaan kuullut ja kertoi odottaneensa rikostoveriaan ulko-ovella ja keittiössä.

Esitutkinnasta selviää, että olohuoneessa käytiin kova kamppailu. Verta oli sängyn vieressä lattialla, kirjoituspöydällä ja muualla huoneessa.

Rajun yhteenoton seurauksena teräsvaari sai useita ompeleita vaatineita haavoja ja ruhjeita käsivarsiinsa.

Päähän rengasrauta teki seitsemän sentin pituisen avomurtuman ja raudan iskusta oli seurauksena aivoverenvuoto.

Tunkeilija sai käynnistä muistoksi reiän oikean kylkikaaren yläpuolelle ja luoti löytyi miehen rintaontelosta.

Kummankin miehen vammat olivat hengenvaaralliset.

Esitutkinnassa taloon tunkeutunut ei ole kertonut mitään. Näyttönä tapahtuneesta ovat teräsvaarin ja asuntoon toisen tulleen parikymppisen miehen kertomukset.

Syyttäjä käy perusteellisesti ratkaisussa lävitse ampuma-aseella tehtävää väkivaltaa. Hän toteaa, että tapon yritystä tukevaa näyttöä on se, kun vanhus ampui tunkeutujaa lähietäisyydeltä hengenvaarallisesti rintaonteloon.

Vanhuksen ruumiilliseen koskemattomuuteen kohdistui yllätyksellinen naamiomiehen hyökkäys, jonka hän teki vaarallisella rengasraudalla. Syyttäjän mukaan vanhus koki tilanteen perustellusti vaarallisena ja hän päätti koota aseensa pelotellakseen tunkeutujaa.

Vanhus ei päässyt pakenemaan asunnosta eikä hänellä ollut mahdollisuutta saada käsiinsä vähemmän vaarallista esinettä puolustautuakseen.

Syyttäjä muistuttaa, että vanhus ei käyttänyt asettaan heti, vaan käänsi ensin aseen lattiaan kohti ja suojasi, ettei se laukeaisi. Hän käytti asetta vasta kun oli vakavasti loukkaantunut ja puolustuskyvytön ja hänellä oli perusteltu syy pelätä hyökkäyksen edelleen jatkuvan ja siten hän oli syyttäjän mukaan oikeutettu hätävarjeluun ja käyttämään voimakkaampaan väkivaltaa kuin häneen itseensä kohdistettu väkivalta oli.

Syyttäjän mukaan vanhuksen terveys ja henki olivat vakavassa vaarassa ja hänellä oli oikeus puolustautua.

Syyttäjä teki syyttämättäjättämisratkaisun vanhuksen osalta keskiviikkona.

Syytteet neljälle nuorelle miehelle

Neljän nuoren miehen joukko oli liikkeellä 19. maaliskuuta Hartolassa. Kaksi miehistä tunkeutui yksin asuvan 81-vuotiaan miehen omakotitaloon ja kaksi jäi talon ulkopuolelle. Jutun oikeuskäsittely pidetään juhannuksen jälkeen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syytetään vuonna 1997 syntynyttä lahtelaista ja hartolalaista miestä törkeästä ryöstöstä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta sekä ampuma-aserikoksesta. Miehet ovat vangittuina.

Syytteet saavat myös kaksi hartolalaista miestä. Vuonna 1999 syntynyttä miestä syytetään ampuma-aserikoksesta ja törkeästä varkaudesta ja vuonna 2000 syntynyttä miestä törkeästä varkaudesta. Kaksikko oli alussa jonkin aikaa vangittuina, mutta pääsi sittemmin vapaalle.