Viro laskee alkoholiveroa – asiantuntijat pelkäävät viinarallin vilkastuvan

Julkaistu:

IS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan entistä halvempi alkoholi Virossa on omiaan lisäämään alkoholin matkustajatuontia Suomeen.
Viron parlamentti eli riigikogu päätti alentaa maan alkoholiveroa heinäkuun alusta alkaen. Mietojen ja väkevien alkoholituotteiden vero laskee 25 prosenttia.

”Alkoholista saatavat eurot jälleen Viroon”

Ilta-Sanomat kysyi asiantuntijoilta, vilkastuuko viinaralli nyt Suomesta Viroon.

– Viron päätöksellä voi olla merkitystä viinarallin vilkastumiseen. Viro tosin korotti aiemmin veroja ja hinnat ovat siellä nousseet, päihdelääketieteen työelämäprofessori ja A-klinikka Oy:n ylilääkäri Kaarlo Simojoki kertoo Ilta-Sanomille.

Hän ei halua silti maalailla piruja seinälle alkoholin kulutuksen kasvusta Viron päätöksen jälkeen.

– Vaikutukset koskevat Suomessa lähinnä niitä, jotka lähtevät varta vasten hakemaan alkoholia Virosta. Matkailu Viroon on muuttunut. Viroon matkustetaan monista eri syistä ja alkoholin tuonti Virosta Suomeen koskee vain osaa matkailijoita. Onhan esimerkiksi lapsiperheiden osuus matkailijoista on kasvanut, hän sanoo.

Simojoki muistuttaa, että Viron päätöksen taustalla on sekin, että alkoholin hintaero Viron ja Latvian välillä muuttui aiemmin Latvialle edulliseksi.

–­Viro haluaa saada uuden päätöksen avulla alkoholista saatavat eurot jälleen Viroon, hän arvioi.

”On omiaan lisäämään alkoholin matkustajatuontia Suomeen”

Alkoholivero oli yksi isoista vaaliteemoista Virossa. Riigikogun eli Viron parlamentin vaalit 2019 pidettiin 3. maaliskuuta 2019.

– Halvempi alkoholi Virossa on omiaan lisäämään alkoholin matkustajatuontia Suomeen, jos muut tekijät pysyvät samoina, tutkimusprofessori Pia Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvioi.

Mäkelän mukaan on olennaista seurata tilanteen kehittymistä, mikä voidaan hyvin tehdä olemassa olevien matkustajatuonnin tiedonkeruiden pohjalta.

– Tällä hetkellä matkustajatuonti on kuitenkin huomattavasti alemmalla tasolla kuin vielä pari vuotta sitten johtuen todennäköisesti juuri Viron aiemmista alkoholiveronkorotuksista, hän sanoo.