Kaksi F-35A-häivehävittäjää laskeutui Turkuun

Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A-koneet saapuivat ensivierailulle Suomeen; häivehävittäjän koelento-ohjelma alkaa helmikuussa Pirkkalassa.


13.6.2019 15:47

Puolustusvoimat arvioi parhaillaan tarjouksia viidestä monitoimihävittäjästä, joista yksi valitaan ilmavoimien F/A-18 Hornet -kaluston seuraajaksi. Hornetit poistuvat käytöstä asteittain vuosina 2025–2030.

Hornetin seuraajahanke on Suomen historian suurin asekauppa, jonka hintahaarukka on 7–10 miljardia euroa. Valtioneuvosto tekee päätöksen hankinnasta vuonna 2021.

Turun lentokentälle laskeutui torstaina kaksi uutta häivehävittäjää, joita ei Suomen taivaalla ole aiemmin nähty. Nämä Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A-koneet esittäytyvät Turku Airshow’ssa viikonvaihteessa – tosin vain maassa. Näytöslentoa niiltä ei nähdä, mutta yleisö pääsee tutustumaan niihin lentokentän tasolla.

Häivehävittäjät lensivät Turkuun Norjasta, jossa ne harjoittelivat yhdessä Norjan ilmavoimien F-35-koneiden kanssa. Koneet kuuluvat 421. hävittäjälaivueeseen, jonka kotitukikohta on Utahissa sijaitseva Hill Air Force Base. Kyseessä ovat siis täydessä operatiivisessa käytössä olevat taistelukoneet.

Kullekin hävittäjätarjokkaalle on varattu 10 päivän koelentojakso, jonka aikana koneita testataan Suomen oloissa. F-35:n osalta koelennot alkavat 7. helmikuuta, kertoi koneen valmistajan Lockheed Martinin Suomen F-35-kampanjasta vastaava Mark Pranke IS:lle torstaina Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Koelentotoiminta tukeutuu Pirkkalaan. Missä koneet lentävät, sitä ei ole vielä määritelty. Uskoakseni lähialueilla on ilmatilaa, Pranke kertoi.

Suomen ilmavoimien lentäjät eivät koelentojaksolla pääse F-35:n puikkoihin. Konetta ei valmisteta lainkaan kaksipaikkaisena versiona, joten myöskään takapenkkiläiseksi ei ole mahdollista päästä.

– Ohjaajat ovat joko Yhdysvaltain ilmavoimien lentäjiä tai F-35-koelentäjiä. Suomalaiset saavat pääsyn lentodataan ja tilanneselostukset lennoilta. Koneet ovat yksipaikkaisia, valitettavasti, Pranke sanoi.

Suomalaiset pääsevät kyllä käyttämään F-35:n lentotehtäväohjelmistoja simulaattorissa Yhdysvalloissa. Näissä harjoituksissa he kohtaavat muun muassa simuloituja vastustajia ja uhkia ja pääsevät testaamaan koneen kyvykkyyksiä.

F-35:ttä pidetään vahvana ehdokkaana Suomen uudeksi monitoimihävittäjäksi: se on tarjokkaista ainoa niin sanottu viidennen sukupolven hävittäjä, joka on lähtökohtaisesti suunniteltu tutkassa heikosti näkyväksi. Koneen yksikköhinta on tällä hetkellä runsaat 89 miljoonaa dollaria (noin 79 milj. euroa).

Valmistajan omien kehujen mukaan F-35:n ohjaaja saa kilpailijoihin verrattuna paljon paremman tilannekuvan ympäristöstä. Lisäksi koneen lentotoiminnot on pitkälle automatisoitu, jolloin ohjaaja pystyy keskittymään uhkien torjumiseen, aseiden ja sensoreiden käyttöön ja lentotehtävänsä suorittamiseen. Lisäksi kone on verkottunut muiden koneiden ja myös muiden aselajien taistelunjohtojärjestelmiin ja se kykenee jakamaan keräämäänsä tilannekuvaa. Samoja ominaisuuksia on rakennettu myös muihin Suomelle tarjottaviin monitoimikoneisiin.

Lockheed Martin on valmistanut yli 400 F-35-konetta. Monia viivästyksiä kokenut ohjelma oli jälleen lähellä takaiskua, kun Japanin ilmavoimien F-35 putosi harjoituslennolla Tyyneenmereen huhtikuun alussa. Turmassa kuoli koneen 41-vuotias lentäjä.

Alustavan tutkimuksen mukaan onnettomuus olisi johtunut siitä, että lentäjä oli menettänyt asentotajunsa eikä enää hahmottanut, missä merenpinta oli.

Lockheed Martinin kokeneen koelentäjän Billie Flynnin mukaan uusiin F-35-koneisiin tulee automaattinen järjestelmä, joka oikaisee lennon jos kone uhkaa syöksyä alas. Järjestelmää ei ilmeisesti ollut Japaniin toimitetussa turmakoneessa.

Flynn ei halunnut torstaina spekuloida, mitä Japanin onnettomuudessa tapahtui.

– Me emme voi tietää niin kauan kuin lennontallentimen tiedot eivät ole käytettävissä, Flynn sanoi.

Suomen tarjouskilpailussa on mukana myös yhdysvaltalaisen Boeingin valmistama Super Hornet, ruotsalainen Saab Gripen, yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja ranskalainen Dassault Rafale. Näistä Gripen, Typhoon ja Rafale tekevät Turku Airshow’ssa näytöslennot lauantain ja sunnuntain aikana.

Airshow’n vieraaksi saapuvien Typhoonien ja Rafale-koneiden odotettiin laskeutuvan Turkuun torstaina iltapäivällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?