Luuletko tietäväsi, miltä hyttysen veriateriointi näyttää? Video saattaa yllättää – näin kärsä tunkeutuu kehoon

rac

Julkaistu:

Ranskalaistutkimuksen videolta näkee, miten hyttynen löytää kärsällään hiiren verisuonen.
Koipia syövät hyttyset ovat suomalaisille niin tuttu näky kesämökiltä, että verenimijän metsästysriitin ei uskoisi olevan enää järin kiinnostavaa katseltavaa.

Jopa sääskiin lopen tympääntynyt katsoja saa kuitenkin hieraista silmiään, kun näkee, miltä ötökän verinen päivällinen näyttää mikroskoopin alla.

PLOS ONE -verkkojulkaisussa julkaistu ranskalaistutkimus käytti videomikroskopiaa tutkimaan hyttysen veriateriointia. Tutkimuksen videolla nähdään, miten hyttysen kärsä tunkeutuu nukutetun hiiren kehon sisälle ja aloittaa veren imemisen.

Pariisilaisessa Pasteur-instituutissa toteutetun tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää muun muassa, miten malariahyttyset siirtävät taudinaiheuttajia eteenpäin. Tämän lisäksi tutkimus tarjoaa lähietäisyydeltä näkymät hyttysen lajikäyttäytymiseen ja etenkin siihen, miten hyttyset tarkalleen imevät verta isäntäeläimiltään.

Tutkimuksesta uutisoi The Huffington Post.

Mitä ihmettä? Kärsiä onkin useampi

Videon ennestään tutuin osuus lienee se, miten hyttynen pistää kärsänsä hiiren ihon alle. Mutta sen jälkeen seuraa hämmentävä vaihe, mihin ei toivoisi oman verivarastonsa kesäiltojen aikana osallistuvan.
Kun sääsken kärsä on tunkeutunut ihon läpi ja kehon sisään, verenimijällä alkaa vasta todellinen työnteko. Kuin huumeita haisteleva poliisikoira, hyttysen kärsä hapuilee ihon alla ja tunnustelee, missä piileskelee buffetpöydän mehevin verisuoni.

Mutta siinä missä yksi kärsä jo ällöttää riittämiin, yhtäkkiä niitä onkin useampi – yhdellä hyttysellä.

Vaikka sääskellä luulisi olevan vain yksi piikkimäinen imuputki, paljastuu ihon alla useampia verenimemiseen tarkoitettuja osia, jotka jakautuvat lonkeromaisesti verta vainuamaan.


Kun verivalikoimasta löytyy mehukas kohta, iskee hyttynen kiinni ja aloittaa imuroinnilta – tai verikokeelta – näyttävän mässäilyhetkensä, mihin jokainen meistäkin tulee todennäköisesti tänä kesänä osallistumaan.

Katso jutun alussa näkyvältä PLOS ONE -julkaisun videolta mikroskooppiselta etäisyydeltä, miten hyttynen imee nukutetusta hiirestä verta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt