Merivartiosto kohtasi Suomenlahdella venäläisen merihirviön – rantautui nyt Helsinkiin

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin satamaan saapui keskiviikkona alus, jonka keulassa komeilee Venäjän eepoksesta tuttu kolmipäinen taruolento. IS astui laivaan.
Tervasaaren satamassa Helsingissä komeilee erikoinen alus.

Jo Suomenlahdella huomattu kolmipäiseksi merihirviöksi ristitty huvilaiva rantautui Tervasaaren satamaan keskiviikkona.


Alus aiheuttaa ihmetystä niin merellä kuin maallakin, mutta vastaanotto on matkanjohtaja ortodoksipappi Feokstist Petrovin mukaan on ollut positiivinen.

– Saattaahan se aluksi herättää vähän pelkoakin, mutta kaikki, jotka sen näkevät, hymyilevät, hän sanoo.


Kolmipäinen merihirviö on oikeasti venäläisen kansansadun hahmo, taruolento nimeltä Zmei Gorynych. Se on matkannut Suomeen yli 2 000 kilometrin päästä Venäjältä Samarskin alueelta Toljattista. Alus on kulkenut ensin ylös Volgaa, sitten Laatokan läpi ja päätynyt Suomenlahteen.

Matka on kestänyt jo 40 päivää.

Petrov kertoo, että matka oli suunniteltu siten, että alus ennättäisi Helsinki-päiväksi Tervasaaren satamaan.

– Olemme laittautuneet tänään parhaisiin asuihimme, kertoo turkiksiin pukeutunut pappi Petrov.


Edessä on vielä 5 000 kilometriä ja useita kuukausia vesillä.

Matkan tarkoituksena on kulkea varjaagien, eli viikinkien reitti, jota pitkin nämä saapuivat Laatokan rannalle ja löytää mystinen saari Itämeressä, josta perinnekirjoitusten mukaan Rurikin hallitsijasuku, 1600- luvulle asti hallinnut dynastia, aloitti matkansa.

Alus viipyy Helsingissä torstaihin asti, minkä jälkeen se jatkaa matkaansa Hankoon ja Turun saaristoon, jossa miehistö aikoo tutkia Kemiönsaarta. Sen jälkeen matka jatkuu Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan Saksaan ja Puolaan. Lokakuun tienoilla alus jää talvehtimaan Kaliningradiin ja palaa kotiseudulleen Toljattiin vasta vuonna 2020.

Alus hämmensi jopa merivartiostoa

Alus on herättänyt paljon uteliaisuutta.

– Meidät on otettu tosi hyvin vastaan. Purjehdimme aamulla Porvoosta ja Helsingin edustalla ja kohtasimme purjeveneitä. Ihmiset ihmettelivät ja kuvasivat meitä, Petrov sanoo.


Sunnuntaina Ilta-Sanomat kertoi merivartioston ja mystisen merihirviöaluksen kohtaamisesta Haapasaaren kaakkoispuolella. Sumun vuoksi kolmipäinen alus näytti merellä suorastaan merihirviöltä.

– Olivathan he (merivartiosto) hämmentyneitä. Aluksi he eivät tunnistaneet meitä laivaksi. Mutta kun he lähestyivät kerroimme heille matkastamme. Eiväthän rajatarkastajat pystyneet piilottamaan hymyä, sanoo Petrov.
Laiva on pysähtynyt myös Kotkassa, jossa se Petrovin mukaan herätti paljon mielenkiintoa paikallisten keskuudessa.

– Aluksessa kävi vierailijoita iltamyöhään asti, hän sanoo.


Laivan miehistö poseeraa mielellään kuvissa. He ottavat ilomielin vastaan vieraita ja antavat vieraiden kokeilla keksiaikaisia asuja ja miekkoja.

Merimatka puisella merihirviöllä

Laivanrakentaja Ilja Inutkin kertoo, että alus on rakennettu keskiaikaista venäläistä laivanrakennustekniikkaa käyttäen.


Se on kokonaan puusta ja liikkuu purjeilla ja airoilla. Laivan keulaa koristaa kolmipäinen hirviö Zmej Goryniz, lempinimeltään Rurik.


16-metristä alusta rakennettiin kolme vuotta. Laivan kansi on koristeltu miekoilla kilvillä ja eläinten nahoilla. Kannen alla on neljä hyttiä, pikkuruinen keittiö ja saniteettitilat.


Laivasta löytyy 12 makuupaikkaa miehistön seitsemälle jäsenelle ja koiralle, joka tosin rajamuodollisuuden vuoksi, joutui keskeyttämään matkansa Suomen ja Venäjän rajalla.


Purjeiden lisäksi alusta liikuttaa 46 hevosvoiman moottori, joka laivan kapteenin Andrei Samohlebovin mukaan on heikohko sen kokoiselle alukselle.


– Matka kulkee 8-9 kilometriä tunnissa, mutta vastatuulessa alus on hitaampi.


Keskiviikkoaamuna matka Porvoosta Helsinkiin taittui viidessä tunnissa.

Miehistö kertoo myös kokeneensa ensimmäisen myrskyn viikonloppuna Suomen vesillä.

– Aallot nousivat puoleentoista metriin ja laivassa oli voimakas merenkäynti. Nopeus laski välillä kolmeen kilometriin tunnissa. Tällä tavoin kuljimme 20 kilometrin matkan Loviisaan. Matka kesti neljä tai viisi tuntia, kertoo Samohlebov.

Korkeista aalloista ja voimakkaasta tuulesta huolimatta Rurik pääsi turvallisesti satamaan.

Keskiaikainen puvustus osa matkaa

Erikoisen laivan lisäksi myös miehistön pukeutuminen herättää mielenkiintoa. Koko matkan ajan miehistö pukeutuu venäläisiin keskiaikaisiin perinneasuihin. Asujen suunnittelija toteuttaja Elena Kulakova kertoo, että inspiraatiota on haettu venäläisestä taiteesta, kuten Viktor Vasnezovin taideteoksesta Kolme urhoa.

– Asut ovat aitoja jäljennöksiä yksityiskohtia myöten ja niissä on käytetty samoja materiaaleja kuin keskiajalla, sanoo Kulakova.

Kulakova ja muut miehistön jäsenet tietävät niin paljon keskiaikaisesta Venäjästä, koska Toljattissa, josta he ovat kotoisin, he ylläpitävät hengellis-kulttuurista kyläyhteisöä, joka vaalii keskiaikaisen Venäjän perinteitä ja järjestää keskiaikaisia tapahtumia Volga-joen tietämillä Samarskin alueella.


– Kesäaikaan kyläyhteisön saapuu venäläisiä eri puolilta maata. He asuvat kylässä ja käyttävät haarniskoja ja kypäriä, kertoo Feoktist Petrov.

Kyläyhteisössä rakennetaan myös keskiaikaisia laivoja.

Mutta miksi laivan keulahahmoksi valikoitui kolmipäinen hahmo Venäjän eepoksesta?

– Hän on tosi eeppinen hahmo ja ainutlaatuinen, koska hänellä on kolme päätä. Siksi päätimme rakentaa sellaisen aluksen, kertoo Petrov.