Sarjakuristaja hermostui syyttäjälle: ”Ihan tuulesta temmattua”

rac

Julkaistu:

Michael Penttilä myönsi ensimmäistä kertaa hävittäneensä surmaamansa prostituoidun kännykän.
– Nämä syyttäjän ajatukset 30 tunnin tapposessiosta kannattaa heittää roskakoriin, puuskahtaa sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä hovioikeuden istuntosalissa.

Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski on vastikään sanonut pitävänsä mahdollisena, että silloin kun Penttilä kuristi 52-vuotiaan seksityöläisen hengiltä tämän kotona Helsingin Alppiharjussa, kaikki ei käynytkään niin nopeasti kuin Penttilä uskottelee.

Velitskin mukaan Penttilä saattoi antaa kuristaessa uhrilleen välissä happea, jolloin tekoa on voinut teoriassa jatkaa ”vaikka kaksi vuotta”.

Syyttäjän mukaan tämä selittäisi sitä, miksi Penttilä oleskeli uhrinsa asunnolla yli kaksi vuorokautta.

Penttilä puolestaan selittää asunnolla viipymistä sillä, että meni asunnolla ”lukkotilaan”, missä ei uskaltanut poistua asunnolta tai hälyttää apua.

Hän kertoo työntäneensä uhrin ruumiin sängyn alle, minkä jälkeen hän vietti seuraavat kaksi vuorokautta asunnolla muun muassa sohvalla makoillen, tupakoiden ja kasvojaan kylmällä vedellä pesten.

Penttilä sanoo harkinneensa tuona aikana myös itsemurhan tekemistä, mutta samaan aikaan myös toivoi, että jäisin kiinni.

– Odotin joka päivä poliisin tuloa.

– Mietin, että 25 vuotta edellisestä henkirikoksesta, ja taas tuli tämmöinen. (…) En uskaltanut hälyttää apua. Jäin vain sellaiseen tilaan.

Myönsi hävittäneensä kännykän

Huhtikuun 2018 henkirikosjuttu on nyt hovioikeudessa siksi, koska Penttilä vaatii, että hänet katsotaan syylliseksi murhan sijasta tappoon.

Tällä olisi suuri merkitys: murhasta ainoa tuomio on elinkautinen, taposta saatava tuomio on 8-12 vuotta.

Hovioikeus on varannut kaksi päivää asian käsittelylle. Keskiviikon mittaan oikeudessa on käyty läpi liuta vanhoja todisteita, mutta myös joitain uusia.

Syyttäjän mukaan yksi osoitus suunnitellusta murhasta on se, että Penttilä käytti käsiensä lisäksi peräti kolmea muuta tekovälinettä naisen surmaamiseen: vyötä, sukkahousuja ja nyöriä, missä oli kuristussolmu.

Nyöri on uusi todiste. Se löytyi uhrin asunnosta sohvatyynyn alta.

– Ihan tuulesta temmattua, kivahtaa Penttilä.

Penttilän puolustus myöntää vain käsillä ja sukkahousuilla kuristamisen.
Uutena asiana keskiviikkona tuli myös se, että Penttilä viimein myönsi hävittäneensä surmaamansa prostituoidun kännykän. Hän sanoo heittäneensä sen roskikseen, koska puhelin soi koko ajan.

Puolustuksen mukaan Penttilän tekemä henkirikos oli ennalta suunnittelematon tappo. Penttilä meni sanojensa mukaan ”raivosta sekaisin”, kun nainen nimitti häntä sarjakuristajaksi ja friikiksi.

Penttilä kertoo hyökänneensä naisen kimppuun eteisessä ja surmanneensa tämän kuristamalla muutamassa minuutissa.

Erikoinen seikka rikospaikassa oli se, ettei poliisi löytänyt asunnolta Penttilän sormenjälkiä tai dna:ta.

Tämä kertoo syyttäjän mukaan rikospaikan siivoamisesta ja vahvistaa edelleen käsitystä suunnitellusta henkirikoksesta.

Penttilän asianajaja Kari Eriksson pitää päättelyketjua ontuvana.

– Syyttäjällä on tällainen negatiivinen todisteteoria, että jos todisteita ei löydy, se on todiste jostakin, Eriksson ihmettelee.

Oikeudenkäynti jatkuu vielä torstaina todistajien kuulemisella. Tuomio jutussa annetaan myöhemmin.