Asiantuntijat: Näin mökkeily kuormittaa luontoa – ”Usein on kyse pienistä teoista”

Julkaistu:

Mökkeily
IS:n haastattelemat asiantuntijat listaavat mökkeilyn haittoja luonnolle.
Kesämökki on monille suomalaisille rakkain paikka maailmassa. Kesämökit myös kuormittavat kaunista suomalaista luontoa.

Keskustelu aiheesta vilkastui, kun toimittaja Roman Schatz kirjoitti mökkeilystä kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa. Kesämökillä piipahdus on hänen mukaansa viattoman oloinen perinne Suomessa.

– Samalla se on suoranainen ympäristökatastrofi ja valtava resurssien tuhoamisoperaatio, Schatz kertoo kolumnissaan.
IS kysyi asiantuntijoilta, mitkä ovat mökkeilyn kääntöpuolet. Tutkijat pohtivat, miten mökkeily ja veneily kuluttavat luontoa.

Mökkien varustelun parantamien lisää monesti luonnon kuormitusta

– Mökkeily tarjoaa monille ainoan kosketuksen maaseutuun ja luontoon. Yksi ongelma on pitkistä etäisyyksistä johtuva jatkuva autoilu mökille. Se kuormittaa luontoa ja aiheuttaa ilmastopäästöjä, Ympäristöpolitiikkakeskuksen johtaja, professori Eeva Furman kertoo.

Hän toivoo, että mökkikunnissa pohdittaisiin mahdollisuuksia saavutettavuuden parantamiseksi kehittämällä liikennejärjestelmää.

– Pitäisi miettiä, millaisia mahdollisuuksia olisi yhdistää oman auto, julkisen liikenteen, mutta myös yhteisautojen, pyörien tai vaikkapa pikataksien käyttöä mökkimatkoilla.

Hän arvioi, että mökkien varustelun parantumien on tavallaan sekä hyvä että huono asia. Jos on käytössä aurinkovoimaa ja muita vaihtoehtoisia energialähteitä, sillä voidaan ylläpitää hyvää varustelua. Monesti silti varustelun parantamien lisää luonnon kuormitusta, hän sanoo.

Furmanin mukaan mökkirannan koneellinen muotoilu ja luonnonympäristön korvaaminen nurmikolla haittaavat luontoa.

– Silloin luonnolle jää vähemmän tilaa ja sen ihmiselle tuottamat terveysvaikutukset vähenevät. Voisiko mökkeily olla muutakin kuin eristäytymistä kauaksi kaikesta ja muista ihmisistä? hän pohtii.

Mökkeily on vain pieni osa vapaa-ajan matkoista

– Suomessa vapaa-ajan autoilu on itse asiassa yksittäisistä autoilun ryhmistä suurin. Se koostuu kuitenkin hyvin erilaisista matkoista, kuten harrasteista ja vierailumatkoista. Mökkeily on vain pieni osa vapaa-ajan matkoista, Autoalan tiedotuskeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja kertoo.

Järjestön sivuilta selviää, että kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt olivat Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 noin 11,5 miljoonaa hiilidioksiditonniekvivalenttia.

Tieliikenteen osuus kasvihuonekaasupäästöistä 17 prosenttia

Liikenteen päästöjen osuus Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä on noin viidennes. Liikenteen osuus päästökaupan ulkopuolelle jäävän taakanjakosektorin päästöistä on noin 40 prosenttia. Tieliikenteen osuus kasvihuonekaasupäästöistä on noin 17 prosenttia. Henkilöautoliikenteen osuus on 9 prosenttia ja tieliikenteen tavarankuljetusten 7 prosenttia.

Vapaa-ajan matkojen osuus kilometreistä yli 40 prosenttia

Kalenoja kertoo, että vapaa-ajan matkojen osuus suomalaisten liikkumista kilometreistä on Liikenneviraston henkilöliikennetutkimuksen mukaan hieman yli 40 prosenttia. Mökkimatkojen on aiemmin arvioitu olevan noin 5 prosenttia kaikista ajokilometreistä. Henkilöauton osuus liikutuista kilometreistä on suurin juuri vapaa-ajan matkoilla, mutta toisaalta vapaa-ajan matkoilla autossa on tyypillisesti useita matkustajia, joten ympäristövaikutukset jäävät pienemmäksi kuin esimerkiksi työmatkoilla.

– Erot eri maan osien välillä ovat myös suuret. Pienissä kunnissa ja kaupungeissa mahdollisuudet kulkea vapaa-ajan matkat joukkoliikenteellä on vaikeampaa kuin isoilla kaupunkiseuduilla, hän sanoo.

Pienetkin päästöt lisäävät vesien rehevöitymistä

– Jokaisen meren äärellä saaristossa liikkuvan pitäisi miettiä omia tekemisiään. Usein on kyse pienistä teoista, kuten roskien keräämisestä ja lajittelemisesta, Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski kertoo.

Hän korostaa, että virkistäytyminen luonnossa auttaa jaksamaan.

– Luonnossa liikkuminen ja maiseman vaihto on ylipäätään tärkeää. Silti pitää välttää mattojen pesua kotirannassa tai hiuksien huuhtelua järvessä, niin ihanalta kuin se voi tuntuakin. Pienetkin päästöt lisäävät ajan myötä vesien rehevöitymistä. Saaristossa mökkeilevän pitää huolehtia siitä, ettei saunan uunissa tai takassa polteta jätteitä, kuten muoveja, hän sanoo.

Veneilyn pistevaikutukset merkittäviä

Järjestön mukaan veneilyn ympäristövaikutukset ovat marginaalisia, kun niitä verrataan vaikka teollisuuden, maatalouden tai yhdyskuntien vaikutuksiin. Kun veneily keskittyy ajallisesti muutamiin viikkoihin ja paikallisesti valmiille väylille ja satamiin, veneilyn pistevaikutukset voivat olla merkittäviä.

Kaski antaa asiasta käytännöllisen esimerkin.

– Ihmisen tekemät tuotteet eivät kuulu luontoon. Ei pidä heittää veteen mitään, mikä ei sinne luonnostaan kuulu, Kaski sanoo.

Mökkeilyn kääntöpuoli

  • Jatkuva autoilu mökille kuormittaa luontoa ja aiheuttaa ilmastopäästöjä.
  • Vapaa-ajan matkojen osuus suomalaisten liikkumista kilometreistä on hieman yli 40 prosenttia.
  • Mökkimatkojen osuus on noin 5 prosenttia kaikista ajokilometreistä.
  • Kesämökkien varustelun parantamien lisää luonnon kuormitusta.
  • Mökkirannan koneellinen muotoilu ja luonnonympäristön korvaaminen nurmikolla haittaavat luontoa.
  • Mattojen pesu mökkirannassa tai hiuksien huuhtelu järvessä lisäävät ajan myötä vesien rehevöitymistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt