Yli 50-vuotias mies raiskasi neljävuotiaan – teko paljastui, kun lapsi kertoi vanhemmilleen ”tulikepistä”

Helsingin hovioikeus piti ennallaan Tuusulan käräjäoikeuden langettaman 3,5 vuoden vankeustuomion.

12.6.2019 14:54

Nelivuotiaaseen lapseen kohdistuneet törkeät seksuaalirikokset paljastuivat, kun hän palasi kotiin oltuaan yökylässä tutun perheen luona. Lapsi oli vanhempiensa mukaan ollut ensin epätavallisen vaisu.

Seuraavana päivänä lapsi kertoi tapahtumista spontaanisti äidilleen. Lapsi kertoi, että tuttavaperheen yli 50-vuotias mies oli vienyt hänet johonkin alas ja työntänyt ”vaaleanpunaisen tulikepin” hänen takapuoleensa.

Tästä alkoi keriytyä auki seksuaalirikostutkinta, joka johti nykyään 55-vuotiasta miestä vastaan nostettuihin syytteisiin. Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmen ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Juttu eteni hovioikeuteen, jossa mies vaati syytteiden hylkäämistä ja syyttäjät puolestaan rangaistuksen korottamista. Helsingin hovioikeus antoi keskiviikkona tuomion, jolla se päätti kuitenkin pitää rangaistuksen ennallaan.

Riidatonta oikeudessa oli, että lapsi oli nukkunut omakotitalon keskimmäisessä kerroksessa samassa vuoteessa kuin syytetty mies. Miehen ja vaimo ja vaimon tytär nukkuivat eri makuuhuoneessa ylimmässä kerroksessa.

Syyte perustui olennaisilta osin lapsen vanhemmilleen kertomaan ja kertomuksiin esitutkintaa varten tehdyissä haastatteluissa, vanhempien havaintoihin lapsistaan sekä lapselle tehtyihin lääketieteellisiin tutkimuksiin.

Kertomuksia arvioitaessa piti hovioikeuden mukaan ottaa huomioon se, että lapsella oli vaikeuksia kielellisessä kehityksessä. Haastattelukertomukset olivat niukkoja, mutta lapsi oli kuitenkin edelleen kertonut takapuoleen kohdistetusta teosta ja sen sattumisesta kuten hän oli puhunut äidilleenkin. Lisäksi lapsi nimenomaisesti nimesi syytetyn miehen ja sanoi, että tämä oli tehnyt pahaa hänelle.

Syytteitä tukivat myös lääketieteelliset selvitykset lapselle tulleista vammoista ja äidin havainnot vammojen seurauksista.

Hovioikeus tuomitsi miehen maksamaan lapselle 15 000 euroa kärsimyskorvausta. Uhrin fyysiset oireet olivat parantuneet viikossa, mutta teoista aiheutui myös psyykkistä oireilua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?