Mersu­kuskin järjetön ohitus tallentui tuulilasi­kameraan – ammatti­kuskin oivallus saattoi pelastaa motoristin hengen

rac

Julkaistu:

Motoristin läheltä piti -tilanne tallentui rekan tuulilasikameraan Huittisissa. Kokenut autoilija kertoo, ettei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa.
Sastamalasta Huittisiin matkalla olleen rekan tuulilasikameraan tallentui maanantaina järjetön ohitus. Videolta näkyy, kuinka Mercedes-Benz-merkkinen henkilöauto lähtee ohittamaan rekkaa ja väistää täpärästi Huittisten suunnasta vastaan tullutta moottoripyörää.

Rekan kuljettaja, 47-vuotias ammattiautoilija Jarno Heinonen kertoo, ettei ole eläessään nähnyt yhtä rajua tilannetta.

– Koko ikäni olen ollut tien päällä ja läheltä piti -tilanteita näkee päivittäin. Tällaista ei ole kuitenkaan osunut kohdalle koskaan, Heinonen kuvailee.

Tilanne on todella täpärä, sillä kohtaushetkellä henkilöauto on vielä lähes kokonaan vastaantulevien kaistalla. IS tavoitti motoristin, jonka mukaan hengenlähtö oli kiinni sekunnin murto-osista. Hän haluaa esiintyä jutussa nimettömänä.

– Näin mäen takaa lähestyvän rekan katon. Tajusin, että rekan hytti niiasi eteenpäin ja se lähti menemään tien piennarta kohti. Silloin tajusin, että edessä on jotain hämminkiä, hän kertoo.

 

Jos olisin jossain kohtaa ajanut pari kolme kilometriä nopeampaa, ja ollut pari metriä edempänä, niin mitään ei olisi ollut tehtävissä.

Motoristi väisti välittömästi tien reunaan, ja onnistui väistämään niukasti vastaan tulleen auton. Hän tajusi tilanteen vasta auton ollessa kohdalla. Tarkkaavaisuus ja rekan väistöliikkeet pelastivat hänen henkensä.

– Jos olisin jossain kohtaa ajanut pari kolme kilometriä nopeampaa ja ollut pari metriä edempänä, niin mitään ei olisi ollut tehtävissä.

Sekä Heinonen että motoristi painottavat tieosuuden olevan todella mäkinen, jyrkkä ja näkyvyydeltään heikko.

– Videolla näyttää, että siinä on tilaa ja näkyvyyttä, mutta ei siinä ole. Mäet on lyhyitä, mutta ne on todella jyrkkiä, motoristi kertoo.

Tiukasta paikasta huolimatta motoristille ei jäänyt tilanteesta traumoja. Hän aikoo olla jatkossa entistäkin tarkkaavaisempi liikenteessä. Säikähdyksestä selvittyään päälimmäisenä tunteena oli suuttumus.

– Mitä ehdin kuljettajasta näkemään, niin hän nojasi kuljettajan oveen ja toinen käsi oli ratin päällä kello kahdessatoista sen näköisenä, ettei siitä edes kunnolla kiinni pitänyt. Hänellä ei ollut mitään mahdollisuuksia nähdä, mitä edestä on tulossa.

Rekkaa kuljettaneen Heinosen mukaan mersukuski ei hyötynyt ohituksesta mitään.

– Yhtä aikaa saavuttiin Huittisiin, Heinonen päivittelee.

Heinonen kertoo lähettäneensä videon sekä myöhemmin napatun kuvan henkilöautosta poliisille. Sastamalan poliisi ei pysty vahvistamaan, että tapauksesta olisi kirjattu rikosilmoitus.

– Sähköisissä rikosilmoituksissa on yleensä parin päivän viive, joten on täysin mahdollista, että tällainen ilmoitus on tehty. Se ei vain ole vielä tullut meille asti, poliisista kerrotaan.