KRP tutkii: Lahden kaupunki joutui hakkeroinnin uhriksi – lukuisiin tietokoneisiin asennettiin haittaohjelmia

Julkaistu: , Päivitetty:

Hyökkäyksen alkuperää ja haittaohjelman luonnetta selvitetään parhaillaan keskusrikospoliisissa.
Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan Lahden kaupungin tietojärjestelmiin eilen tiistaina kohdistetusta hyökkäyksestä.

Lahden kaupunki teki asiasta tutkintapyynnön keskiviikkona.

Keskusrikospoliisin mukaan hyökkäys tietojärjestelmiin alkoi tiistaina iltapäivällä ja epäilyn mukaan sen aikana asennettiin haittaohjelma lukuisiin kaupungin työntekijöiden tietokoneisiin. Keskusrikospoliisista kerrotaan Ilta-Sanomille, että haittaohjelmia on asennettu jopa yli tuhannelle tietokoneelle.

Poliisi selvittää parhaillaan haittaohjelman luonnetta.

– Hyökkäys havaittiin Lahden kaupungin ICT-ylläpidossa. Käsittääkseni verkossa olevat työasemat rupesivat käyttäytymään poikkeavasti. Haittaohjelman luonnetta analysoidaan parhaillaan, eli hyökkäyksen tavoitteita ei voi vielä kommentoida, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sami Siurola keskusrikospoliisista.

Haittaohjelma ei ole levinnyt sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmiin, sillä yhteys Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkojen välillä katkaistiin heti tilanteen havaitsemisen jälkeen.

– Potilastietoihin tämän hetken tiedon mukaan ei ole päästy käsiksi. Meille tietoon tulleet haitat ovat lähinnä se, että järjestelmät ovat olleet nurin, Siurola kertoo.

Asiaa tutkitaan törkeänä tietojärjestelmän häirintänä. Keskusrikospoliisin tutkijat ovat parhaillaan Lahdessa selvittämässä, mitä järjestelmissä on eilisen aikana tapahtunut.

Esitutkinta on alkuvaiheessa, eikä esimerkiksi hyökkäyksen alkuperästä ole toistaiseksi arviota. Siurolan mukaan työasemien ja palvelinten analysointi on vielä kesken.

– Odotetaan tukinnan edistymistä. Tekninen tutkinta on kaikkiaan vielä hyvin alkuvaiheessa, emmekä siis pysty vielä arvioimaan, mistä osoitteesta ensimmäinen murtautuminen on tapahtunut, Siurola sanoo.