Suomen Kansallismuseo muuttaa muotoaan – kilpailun finalistit jakavat mielipiteitä: ”arkkitehtoninen kauhu”

Julkaistu:

Kaksiosaiseen arkkitehtuurikilpailuun on osallistunut kaikkiaan 184 ehdotusta. Uusi lisärakennus on tarkoitus rakentaa osittain maan alle.
Tiistaina julkaistiin Suomen Kansallismuseon lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailun viisi finalistia. Finalisteihin sekä muihin kilpailuun tulleisiin ehdotuksiin pääsee tutustumaan täällä.

Kyseessä on Kansallismuseon historian suurin uudistumishanke.

– Museo aikoo rakentaa tontille uudisrakennuksen, joka tarjoaa kaupunkilaisille ja muualta tuleville vierailijoille kansainvälisen tason museokokemuksen uudenlaisesta Suomesta, Kansallismuseon verkkosivuilla kerrotaan.

Tarkoituksena on, että lisärakennuksen myötä Kansallismuseossa olisi mahdollista järjestää entistä monipuolisempia ja laajempia näyttelyitä. Lisäksi uudet tilat soveltuvat muun muassa erilaisten kulttuuri-, taide- ja vapaa-ajan tapahtumien sekä konserttien ja konferenssien järjestämiseen.

Vuonna 1916 rakennettu Kansallismuseon nykyinen rakennus on koettu liian pieneksi jo pitkään.


Tällä hetkellä selvästi eniten tykkäyksiä Uusi Kansallinen -hankkeen verkkosivuilla on kerännyt Asuuri-niminen näyttelyhalli.


– Laajennuksen maanpäällinen osa asettuu tontilla Mannerheiminkadunpuolisen muurin viereen ja sulautuu siihen saumattomasti materiaaliltaan. Museoalueen kattomaisemaan sointuva kuparinen peltikatto on näyttävä ja muotokieleltään selkeästi moderni, suunnitelman esittelyssä lukee.


Verkkosivuilla on mahdollisuus kommentoida suunnitelmia, eikä Asuuri ole suuresta tykkäysmäärästä huolimatta ollut kaikkien mieleen. Yhdessä kommentissa suunnitelmaa kuvaillaan ”arkkitehtoniseksi kauhuksi”.

– Se voi olla hienoa joillakin maaseudun tiloilla, mutta ei täällä Helsingin keskustassa, nimimerkki Etuoikeutettu Hevonen kirjoittaa.


Tällä hetkellä toiseksi suosituin finalisti on ”hillityn veistokselliseksi” suunnitelmassa luonnehdittu Atlas. Heti sen jälkeen tykkäysmäärässä mitattuna tulee Kolme pihaa. Kaksi muuta finalistia ovat Haapio ja Lähde.


Kilpailun voittaja ratkeaa vuoden lopussa.

Ylen mukaan kilpailun voittajalle on luvassa noin 80 000 euron palkinto. Toiseksi tulevalle on luvassa 40 000 euroa.

Yle kertoo myös, että lisärakennus maksaa arviolta noin 50 miljoonaa euroa. Tavoitteena on, että se olisi valmis vuoteen 2025 mennessä.

Mikä suunnittelukilpailun finalisteista on mielestäsi paras? Keskustele alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt