Roman Schatz MT:ssä: Mökkeily on ympäristö­katastrofi – ”Valtava resurssien tuhoamis­operaatio” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Roman Schatz MT:ssä: Mökkeily on ympäristö­katastrofi – ”Valtava resurssien tuhoamis­operaatio”

Roman Schatz muistuttaa, miten mökkeily kuormittaa kaunista suomalaista luontoa ja sitoo pääomia.

Julkaistu: 12.6.2019 9:25

Kesämökit kuormittavat kaunista suomalaista luontoa, sanoo Schatz.

Kesämökillä piipahdus on viattoman oloinen perinne Suomessa, kirjoittaa toimittaja Roman Schatz kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa.

Schatz kuvaa, miten mökillä piipahdus on ilmiönä söötti. Tikkatauluineen ja kumisaappaineen se on keskeinen osa kansallista legendaa.

– Samalla se on suoranainen ympäristökatastrofi ja valtava resurssien tuhoamisoperaatio.

Väestöön suhteutettuna suomalaiset omistavat vapaa-ajan asuntoja eli kesämökkejä eniten maailmassa. Tilastokeskuksen mukaan mökkejä on 509 800.

Schatz muistuttaa, miten mökkeily kuormittaa kaunista suomalaista luontoa ja sitoo pääomia. Mökkeilyn vuoksi suomalaiset pitävät yllä tuhansia kilometrejä maantietä.

Keskimääräinen matka kodin ja mökin välillä on 92 kilometriä. Mökkeily tekee suomalaiset riippuvaisiksi ulkomaisen öljyn tuonnista.

– Se pakottaa meitä hankkimaan kaikenlaista kalustoa ja tekee meistä ylikansallisten puutarha- sekä rautakauppaketjujen orjia.

Kesämökkeily ei kuulu Saksasta Suomeen muuttaneen Schatzin elämään.

Hän kertoo Ilta-Sanomille, että hän aikoo viettää kesän Helsingin keskustassa. Hän on juuri muuttanut Töölöstä Katajanokalle.

– Olisin tyhmä, jos lähtisin täältä. Uspenski on talon edessä. Toiset tulevat tänne kesäksi.

Schatz lisää, ettei hänellä ole mökkiä eikä autoakaan. Joskus hän on viettänyt kesiä suomalaisella kesämökillä.

– Maahanmuuttajien kesämökkeily on ihmissuhteista kiinni. Eli senaikaisen elämänvaihekumppanin vanhempien mökki oli se, jossa meikäläinen mökkeili.

Takavuosina saksalainen mökkeilijä herätti monenlaisia mielikuvia suomalaisissa.

Saksalaisilla oli maine viettää Suomessa kesälomiaan pienellä budjetilla. He yöpyivät asuntovaunuissa ja toivat ruokansa Saksasta.

Schatz uskoo, että kyseinen lomailijatyyppi on vähentynyt.

– Ennen kuin Suomi liittyi EU:hun ja markka devalvoitiin, saksalaisen joutui käyttämään Suomessa rahaa yli kaksi kertaa niin paljon kuin kotona Saksassa. Kaikki maksoi yli tuplasti. Oli ymmärrettävää, että otettiin niin paljon omia eväitä mukaan kuin autoon mahtui.

Suomi on edelleen saksalaiselle kallis, mutta ei enää hurjan kallis.

Schatzin mukaan Saksasta tulee kesällä oma vakiintunut kävijäkuntansa viettämään lomaa Suomeen. He haluavat mökkeillä Suomessa.

– Tietyyppinen saksalainen etsii luonnonläheistä yksinäisyyttä ja suomalaista kesämökki-ihanuutta. He ovat yleensä vähän paremmin toimeentulevia ja koulutettuja ihmisiä.

Yksi ryhmä on motoristit.

Schatz sanoo, että Keski-Euroopassa on paljon keski-ikäisiä miehiä, joilla on iso harrikka. Suomi on heille paratiisi.

– Täällä on tuhansia kilometrejä hyvin hoidettuja mutkikkaita maanteitä, joissa ei ole mitään liikennettä. Se on ideaali heille.

Schatz muistuttaa, että keski-ikäisillä motoristeilla on rahaa. Löysää rahaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?