Brutaali myrsky pommitti Saksaa omenan kokoisilla rakeilla – voimakas ukkossolu liikkuu kohti Suomenlahtea

rac

Julkaistu:

Severe Weather Europe -sääsivuston Facebookissa on julkaistu kuvia ja videoita Keski-Eurooppaa piiskanneesta rajusta ukkosmyrskystä.
Keski-Eurooppaa moukaroi eilen ukkossolu, joka viskoi maahan omenan kokoisia rakeita.

Nyt kyseinen ukkossolu on matkalla kohti koillista, ja on mahdollista, että se hipoo illan ja yön mittaan myös Suomen etelärannikkoa.

– Meidän ennusteidemme mukaan ukkossolu menee jonkun verran Suomen eteläpuolelta ohi. Se menee erityisesti Viron päältä, mutta saattaa ulottua Suomenlahdenkin puolelle. On pieni riski, että se pääsisi lähelle Suomen etelärannikkoa, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Hän kuitenkin toteaa, että tämänhetkisten ennusteiden mukaan on todennäköisempää, että myräkkä menee Suomesta ohi.

– Ohimeneminen näyttää todennäköisemmältä, mutta joka tapauksessa se tulee näkymään etelärannikolle korkeina pilvinä, joten näköyhteys siihen ainakin tulee.

Meteorologi Anniina Valtosen twiitissä näkyy, millaista reittiä kyseinen ukkossolu liikkuu. Juuri nyt se lipuu Gotlannin ja Latvian välimaastossa. Myös Valtonen arvelee, että Suomen etelärannikko välttyisi kyseiseltä voimakkaalta ukkoselta.Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen täältä.

Sääsivusto Severe Weather Europen Facebook-sivuilla on julkaistu useita kuvia ja videoita muun muassa Saksaa, Tshekkiä ja Puolaa kurittaneista jättiläisrakeista. Hurjissa videoissa näkyy raju myrsky, jonka mukana tulleet rakeet olivat niin suuria, että Rinne arvelee niiden pystyneen hajottamaan esimerkiksi autojen ikkunoita.

Severe Weather Europen Facebookissa eilistä raemyskyä luonnehditaan muun muassa rajuksi, brutaaliksi ja intensiiviseksi. Alla olevalta videolta näet, miten golfpallon kokoiset rakeet pommittavat puutarhaa Saksassa.Rakeet olivat valtavia.Rakeiden oli verrattu olevan jopa omenan kokoisia.Myös tuuli yltyi Saksassa eilen rajuksi.Joanna Rinne kertoo, että syy siihen, miksi kyseisen ukkossolun rakeet ovat muodostuneet niin massiivisiksi, piilee ukkospilven sisällä myllertävissä nousevissa ilmavirtauksissa.

– Ukkospilvissä on luonnostaan aina pieniä rakeita, jotka sulavat yleensä ennen maahan satamista, Rinne selittää.

– Välillä tulee kuitenkin sellaisia tilanteita, että pilven sisällä on valtavan voimakkaat nousevat ilmavirtaukset, joihin rakeet joutuvat. Ilmavirtaukset puhaltavat rakeet korkealle pilveen, ja samalla rakeet keräävät kokoajan kosteutta ja pisaroita ympäriltään, eli ne kasvavat kokoaan. Sitten ne saattavat tipahtaa ja alas ja nousta jälleen uudestaan ilmavirtaukseen. Vähän niin kuin lottokoneessa, hän kuvailee.

Kun lopulta painovoima voittaa ilmavirtauksen, rakeet putoavat alas. Mikäli rakeet ovat pyörineet ukkospilven ilmavirtauksissa pitkään, ne saattavat sataa maahan valtavan kokoisina.

Otitko mielenkiintoisen sääkuvan tai videon? Lähetä se Ilta-Sanomille WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019, Kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai tällä lomakkeella.