Aluehallintoviraston lakimies kaksoiskansalaisen työsyrjintäepäilystä: Syntyi vaikutelma, että syytettynä on viestintuoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aluehallintoviraston lakimies kaksoiskansalaisen työsyrjintäepäilystä: Syntyi vaikutelma, että syytettynä on viestintuoja

Julkaistu: 11.6.2019 13:32

Lakimies Matti Nissisen mukaan on epäuskottavaa, että rekry-yrityksen työntekijä olisi keksinyt itse kaksoiskansalaisia syrjivän ohjeen.

Kaksoiskansalaisen epäiltyä työsyrjintää koskevasta oikeudenkäynnistä tuli vaikutelma, että syytetyn penkille on joutunut viestintuoja, sanoo aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Nissinen.

– Kyllä sellainen vaikutelma syntyi, että tässä on tuomiolla tai harkinnassa viestintuoja. Se henkilö tai ne henkilöt, jotka alun perin ovat sen viestin laatineet tai lähettäneet, niin heitä ei nyt syytetyn penkille saatu, kommentoi oikeudenkäynnissä kuultu Nissinen medialle istunnon jälkeen.

Tänään Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin työsyrjintäepäilyä, jossa rekrytointiyritys oli hylännyt Venäjän kaksoiskansalaisen työhakemuksen. Nainen haki töitä Vekaranjärven varuskuntaravintolasta, mutta rekrytointiyrityksen työntekijä ilmoitti hänelle asiakasyrityksen vaativan työntekijältä Suomen kansalaisuutta ja ettei kaksoiskansalaisuus käy.

Syyttäjä vaatii työntekijälle sakkorangaistusta.

Syytetty: Toimin armeijan turvallisuusupseerin ohjeiden mukaan

Syytetty mies vetosi oikeudenkäynnissä siihen, että linjaus kaksoiskansalaisten kelpaamattomuudesta oli alun perin varuskunnan turvallisuuspäälliköltä peräisin.

– En tehnyt päätöstä. Tiesin, ettei se käy, se oli asiakkaan tahto. Toimin Suomen armeijan turvallisuusupseerin ja työnantajani (ohjeiden) mukaisesti, syytetty sanoi.

Esitutkinnassa nyt syytetyn lisäksi epäiltiin kolmea ihmistä, mutta syyttäjä teki heidän kohdallaan syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjän mukaan miehelle ei ollut annettu ohjetta, ettei kaksoiskansalaisia voitaisi palkata.

Lakimies Nissinen taas pitää epätodennäköisenä, että rekrytointiyrityksen työntekijä olisi keksinyt linjauksen itse.

– Pidän sitä hyvin epäuskottavana, että olisi omasta päästään keksinyt.

Nissinen on entinen valtakunnansyyttäjä.

Tuoreimmat osastosta