Näin poliisi näkee yläosattomat naiset ja miehet – nakuilun rangaistavuus tiivistyy yhteen sanaan

1980-luvulla yläosattomia auringonottajia näkyi nykyistä enemmän.

Poliisin mukaan paljasta pintaa ei sallita silloin, kun se herättää pahennusta. Tämä sääntö pätee sekä naisiin että miehiin.

11.6.2019 7:13

Se, missä naisten yläosattomuus on sallittua, on tilannekohtainen ja tulkinnanvarainen asia.

Ainakaan Helsingissä rajoja ei ole koeteltu. Poliisille ei ole tullut ilmoituksia yläosatta kaupungilla esiintyvistä naisista, eivätkä poliisipartiot ole törmänneet ilmiöön, kertoo ylikomisario Ari Taipale Helsingin poliisista.

Taipale viittaa rikoslain mainitaan sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasta käytöksestä. Käytös on rangaistavaa, jos se herättää pahennusta, Taipale selittää.

– Pahennusta herättävä on vähän sellainen liukuva, paikkaan ja alueeseenkin sidottu. Veikkaisin, että Pohjois-Pohjanmaalla näkemykset auringonotosta yläosattomissa myös uimarannalla ovat tiukempia kuin täällä, Taipale sanoo.

– Poliisipartio sen tulkinnan viime kädessä tekee.

Onko yläosattomuus sallittua esimerkiksi keskustan puistossa, missä ihmiset ottavat aurinkoa?

– Jos siitä joku soittaa poliisille, se on jo merkki siitä, että ainakin joku on pitänyt sitä sopimattomana.

Hietaniemen uimarannalla viikonloppuna järjestetyssä mielenilmauksessa vaadittiin naisille oikeutta paljastaa ylävartalonsa.

Partio todennäköisesti kehottaisi naista pukeutumaan. Hänelle voisi antaa myös huomautuksen tai jopa sakkoja.

Taipaleen mukaan Helsingin poliisin ei kuitenkaan ole tarvinnut sakottaa naisia siksi, että he kulkevat ylävartalo paljaana.

Missä mies sitten saa olla paidatta?

Taipaleen mukaan sääntö on sama: paljasta pintaa ei sallita silloin, kun se herättää pahennusta.

Käytännössä miesten paljaat ylävartalot eivät pahennusta herätä. Kaupungilla kulkee paidattomia miehiä, mutta heistä ei ole ilmoitettu poliisille eivätkä poliisipartiot ole heidän paidattomuuteensa puuttuneet. Siihen on totuttu.

Paidaton mies paistatteli kaikessa rauhassa Töölönlahdella.

Tilan haltija saa linjata, mikä tulkitaan sopivaksi. Ravintolan terassilla henkilökunta voi pyytää miestä pukemaan paidan päälleen tai poistumaan.

Vielä 1980-luvulla auringon ottaminen yläosattomissa oli iso trendi, Etelä-Euroopassa vielä suurempi kuin Suomessa.

Turun yliopiston kulttuurihistorian professorin Susanna Paasosen mukaan kyse oli tuolloin pikemminkin seksuaalisesta vapautumisesta, kun viime viikonlopun Tissiflashmob-mielenilmauksessa oikeutta yläosattomuuteen vaadittiin tasa-arvon vuoksi.

Lue lisää: Mielenosoittajat paljastivat rintansa helsinkiläisellä rannalla – kärjessä marssi Hanna, jonka vuoksi uimavalvojat soittivat viime vuonna poliisille

Muualla Euroopassa yläosattomuuden ongelmallisuus kaupunkitilassa näkyy esimerkiksi siinä, että sitä käytetään tehokeinona mielenosoituksissa. Näin on tehty esimerkiksi Ukrainassa, Italiassa ja Ranskassa.

Näin Helsingin Hietaniemessä otettiin aurinkoa kesällä 1984.

Agraari-Suomessa alastomuus ei ollut erityinen tabu maalla järven rannalla, mutta kaupungissa säännöt olivat Paasosen mukaan silloinkin toiset.

Sosiaalisen median palveluissa alastomuus luokitellaan samanlaiseksi loukkaavaksi sisällöksi kuin väkivalta. Facebookissa ja Instagramissa naisten rintoja saa näyttää vain, kun kyseessä on rintasyöpä tai rintaruokinta.

– Minua ihmetyttää se, mitä pidetään loukkaavana sisältönä. Naisten nännejä jaksetaan kytätä ihan valtavasti, mutta vihapuhetta ei välttämättä tunnisteta, Paasonen sanoo.

Paasosen mielestä kaiken alastomuuden ja seksuaalisuuden ymmärtäminen loukkaavana on omituinen tapa lähestyä ihmiselle niin tärkeää asiaa.

Alastomuuden herättämästä pahennuksesta päättää lopulta poliisi, mutta kuka määrää sen, mikä loukkaa keskimääräistä sosiaalisen median käyttäjää?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?