Savolaisen pikkukunnan erikoinen houkutin vauvatalkoisiin olikin laiton – peitot heiluneet ilman kunnan tukea

Julkaistu:

Kunta ei voi asettaa lapsiperheitä eriarvoiseen asemaan, vaikka jalo tarkoitus olisikin kunnan väestökehityksen kääntäminen nousuun kannustamalla perheitä vauvatalkoisiin.
Väestökadosta kamppailevan eteläsavolaisen Sulkavan kunnan päätös kannustaa perheitä lapsentekoon vapauttamalla vauvaperheet vuodeksi kunnallisverosta on osoittautunut laittomaksi.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut kunnanvaltuuston viime vuoden helmikuussa tekemän päätöksen, jonka tarkoituksena oli antaa vauvaperheille heidän kunnallisveroaan vastaava ”stipendi” palkkiona viime ja tänä vuonna syntyneistä vauvoista.

Avustuksen kaltainen stipendi oli tarkoitus myöntää perheille jälkikäteen, kun kyseistä vuotta koskeva verotus on valmistunut.

Kunnan kehittämisseminaarissa syntynyttä ideaa markkinoitiin ”vauvaperheiden vapautuksella kunnallisverosta”. Poikkeuksellinen markkinointitempaus herätti aikanaan valtakunnallista huomiota.

Päätös syntyi valtuustossa äänestyksen jälkeen. Siinä häviölle jäänyt Hilkka Virtanen (sd.) valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hänen mielestään kunnallisveroon perustuva avustus asetti lapsiperheet eriarvoiseen asemaan.

Itä-Suomen hallinto-oikeus oli valittajan kanssa samaa mieltä. Sen mukaan kunnalla on oikeus vastata poismuuttoon ja vähäiseen syntyvyyteen tällaisellakin keinolla, mutta sen on kohdeltava asukkaitaan tasa-arvoisesti. Kunnallisveron suuruuteen perustuva avustus tai stipendi ei sitä hallinto-oikeuden tulkinnan mukaan ole.

Vauvastipendin eriarvoisuus kävi ilmi myös jo päätöksen valmisteluaineistosta. Siinä esitetyn arvion mukaan 1 500 euroa kuukaudessa ansainnut sulkavalainen olisi maksanut kunnallisveroa viime vuonna noin 900 euroa, 5 000 euron kuukausituloilla vero olisi puolestaan ollut 11 600 euroa. Vauvastipendit olisivat olleet samansuuruisia.

Stipendejä ei Sulkavalla ole pantu maksuun, koska Itä-Suomen hallinto-oikeus kielsi päätöksen täytäntöönpanon. Peitot ovat heiluneet Sulkavalla, jos ovat heiluneet, ilman kunnan tukea.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa jälleen ensi viikolla, jolloin sen on määrä päättää valittaako se siitä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Väestökato ja asukkaiden ikääntyminen on suursouduistaan tunnetun Sulkavan päättäjien suuri huolenaihe.

Viime vuoden lopulla Sulkavalla asui enää 2 530 henkeä. Väki väheni vuodessa 58 hengellä. Yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä on liki 40 prosenttia. Etelä-Savossa vain Puumalassa ikäihmisiä on suhteellisesti enemmän.

Vuodesta 2010 vuoteen 2018 Sulkavalla on syntynyt keskiväärin 13,5 vauvaa vuodessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt