Hyttysille keskikesän verifiesta – ota käyttöön nämä niksit verenimijöiden häätämiseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyttysille keskikesän verifiesta – ota käyttöön nämä niksit verenimijöiden häätämiseen

Paikoittain jopa trooppinen alkukesä loi otolliset olosuhteet juhannuksena kuoriutuville sääskitulokkaille.

Sääskiä herkuttelemassa.­

10.6.2019 13:52

Hyttysillä on juhannuksena edessä varsinainen keskikesän verifiesta.

Ennusteiden mukaan hyttysiä kuoriutuu keskikesän tienoilla joukoittain, kiitos lämpimän ja kostean alkukesän. Loppuviikon trooppinen sää ja rankkasateet loivat oivat olosuhteet hyttysille ja niiden munille.

Normaalia suurempia määriä hyttysiä ei ole, mutta koska verenimijät tekevät varsinaisen ryhmäkuoriutumisen, saa niitä hätistellä juhannuksen jälkeen todenteolla.

– Kuoriutuminen tapahtuu lähes yhtäaikaisesti, joten tuntuu kuin niitä olisi järkyttävä määrä ja joka paikka täynnä, hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta kertoo.

Leinosen mukaan alkukesästä on liikkeellä vielä aikuistalvehtijahyttysiä, jotka ovat hyvin arkoja.

– Niistä ei lähde edes kunnon ininää, ja ne vähän miettii siinä käsivarrella, että ’jotakin mun piti tehdä, mutta mitä, ainiin piti imeä verta’.

Sen sijaan keskikesän uudet tulokkaat ovat kaukana edeltäjistään.

– Kesähyttyset tulevat suurin piirtein piikki ojossa lihaan. Ne kyllä yleensä ottavat veriateriansa, Leinonen sanoo.

Tulevien viikkojen lämpötilat eivät juurikaan vaikuta enää hyttysten määrään, vaan kylmät säät lähinnä vain hidastavat kuoriutumisen aikataulua.

– Kyllä niitä pikkuhiljaa lappaa lentoon. Pitäisi tapahtua jotakin ihan järkyttävää, kuten grillihelle tai lammikoiden jäätyminen pohjaa myöten, että hyttyset lakkaisivat yhtäkkiä kuoriutumasta. Eli kyllä meille vaan taitaa tulla normaali tai normaalia runsaampi hyttyskesä, Leinonen avaa.

Lämmintä keskikesää on mukava viettää terassilla, mutta jatkuva ininä ja sietämättömästi kutisevat puremat tuppaavat käymään hermoille. Mikä siis avuksi?

IS kokosi parhaat niksit hyttysiltä suojautumiseen.

1. Tee pihasta avara

Tuuliset, paahteiset ja aukeat paikat eivät ole hyttysten mieleen, joten varmista, että pihallasi tulee ja puutarha on matalakasvuinen. Varjoisat pusikot ovat hyttysille hyviä lepopaikkoja, joten hankkiudu eroon turhista pensaista.

Arkistokuva. Kesäinen piha.­

2. Turhat lätäköt kuivaksi

Naaraat munivat seisovaan veteen, joten kuivaa pienet lätäköt. Rännien alla olevat ämpärit kannattaa muistaa tyhjentää, ellei halua itse kasvattaa hyttysiä.

3. Huitominen pahentaa asiaa

Mitä rauhallisemmin pystyy olemaan, sitä huonommin hyttyset löytävät ateriansa. Hyttysiä houkuttelevat lämpö, hikoilu ja hiilidioksidi. Älä siis kiihdytä hengitystä ja pintaverenkiertoa liialla riehumisella ja heilumisella.

4. Pukeudu oikein

Peittävät ja paksut vaatteet ja hyttysverkkohattu suojaavat hyttysiltä kenties kaikista tehokkaimmin.

5. Savu karkottaa hyttysiä

Savu on hyvä tapa karkottaa hyttysiä. Kaupoista voi ostaa hyttyssavua, joka pitää itikat loitolla.

 

6. Iholle levitettävät hyttyskarkotteet

Kaupasta voi myös ostaa iholle levitettävää tai suihkutettavaa hyttyskarkotetta. Parhaiten toimii hyttyskarkote, jossa on DEET-torjunta-ainetta vähintään 15 prosenttia.

7. Äänikarkotteet lisäavuksi

Suomessa ja maailmalla on kaupiteltu paljon hyttysansoja, joiden toimintaperiaatteena on houkutella hyttyset loukkuun niiden ininää jäljittelemällä. Myös kännykkään voi ladata sovelluksia, joiden väitetään päästävän sääskiä häätävää ultraääntä. Näiden toimivuudesta ei kuitenkaan ole juuri näyttöä.

Hyttysten karkottamista äänellä on tutkittu myös sangen yllättävin menetelmin: kansainvälinen tutkijaryhmä karkotti hyttysiä soittamalla niille Skrillexin hittikappaletta Scary Monsters and Nice Sprites.

8. Vältä alkoholia

Tutkimusten mukaan on todennäköistä, että humalainen houkuttelee hyttysiä sitä enemmän, mitä suurempi alkoholipitoisuus on veressä. Humalaisena myös käytös muuttuu: hyttysiä ei enää huomaa yhtä hyvin, ja ne pääsevät pistämään entistä isommalla joukolla.

9. Pysy kaupungissa ja korkealla

Hyttyset eivät periaatteessa lennä puita korkeammalla.

10. Luovat viritelmät

Kesälomalaisen luovuus pääsee kukkaan, kun on kyse sääskien karkottamisesta.

Suomen oudoin hyttysansa on jo useamman kesän ajan rakentunut tuulettimesta ja sukkahousuista.

Perinteinen hyttysten karkotukseen tarkoitettu hyttyskiekura.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?