Merivartiosto lähti tunnistamaan vierasta alusta itärajalla, sitten partio hieraisi silmiään – sumun keskeltä lipui venäläinen kolmipäinen hirviö

Suomenlahden merivartiosto kohtasi itäisellä merirajalla varsin epätavallisen näyn.

Merivartiosto havaitsi Haapasaaren kaakkoispuolella tuntemattoman huvialuksen.

9.6.2019 17:02

Sunnuntaiaamu valkeni itäisellä merirajalla aavemaisen sumuisena. Kahdeksan maissa merivartiosto havaitsi Haapasaaren kaakkoispuolella tuntemattoman huvialuksen, jota ei saatu huonon näkyvyyden vuoksi tunnistettua. Niinpä partio lähti tunnistamaan alusta tyypilliseen tapaansa.

Näky, joka odotti utuisilla vesillä, oli sen sijaan kaukana tavallisesta. Horisontin peittäneen sumun keskeltä erottui pää – ja sitten kolme. Vedessä lipui partiota kohti kolmipäinen hirviö.

– Kun partio ilmoittaa sumuiselta mereltä saapuvan tunnistettavan kohteen kolmipäiseksi merihirviöksi, vaatii kenttäjohtaja todisteita. Lakki käteen epäilyn vuoksi; oikeassa olivat kentän ammattilaiset, Suomenlahden merivartiosto kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Hirviö ei kuitenkaan karjaissut lähestyvälle partiolle – sen sijaan se kantoi selässään seitsemän hengen miehistöä. Uhkaavien päiden takaa paljastui 10–12 metrinen venäläinen huvialus.

– On normaalia, että käymme partion toimesta tunnistamassa rajaa lähestyvän aluksen, mutta tällä kertaa se oli tämmöinen hauskempi tapaus, merivartioston kenttäjohtaja Jarmo Häkkinen kertoo Ilta-Sanomille.

Omistajasta merivartiosto ei osaa kertoa enempää, mutta aluksen miehistön mukaan messuille matkaava alus oli sangen uusi. Kolmipäistä hirviötä oli rakennettu kolme vuotta ennen vesille päästämistä.

– Alus oli ilmeisesti menossa Suomen ja Ruotsin kautta Osloon johonkin messuille. Myös miehistöllä oli päällään tyyliin sopivat perinnepuvut.

Huvialusten ulkonäölle ei ole olemassa tarkkaa säännöstöä, kunhan alus on merikelpoinen ja täyttää normaalit huvialuksen ja rekisteröidyn aluksen kriteerit. Suomalaisissakin aluksissa hassutellaan välillä: esimerkiksi Häkkinen nostaa suomalaiset ”sauna-alukset”, missä saunotaan vetten päällä. Kenttäjohtajan mukaan kolmipäinen hirviö vie kuitenkin voiton aiemmista erikoisuuksista.

– Silloin tällöin tulee näitä vastaan, mutta ei kyllä tällaista ole minun kohdalleni ennen sattunut.

Mutta mitä tekisi merivartiosto, jos Suomenlahdella kohdattaisiin ihkaoikea merihirviö?

– Se on ehkä niin kaukana todellisuudesta, etten siihen ota kantaa, Häkkinen nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?