Katso itse: Tallentuiko mystinen pallosalama porvoolaisen Hilkan kameraan? – ”Jälkeenpäin levisi rikin haju”

rac

Julkaistu:

Ukkonen
Ilta-Sanomien lukija tallensi erikoisesti käyttäytyneen salaman kännykkäkamerallaan.
Lauantaina eri puolille Suomea iskeneet ukkoskuurot saivat aikaan melkoisen ilotulituksen, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan päivän aikana havaittiin jopa yli 15 000 maasalamaa. Ukkosen kerrottiin iltaan mennessä raivonneen eteläisestä Suomesta Pohjanmaalle saakka ja jopa Pohjois-Lappia myöten.

Porvoossa asuva Hilkka Typpö meni yhden jälkeen aamuyöllä ystäviensä kanssa parvekkeelle seuraamaan lähestynyttä ukkosrintamaa ja komealta näyttänyttä salamointia.

– Siinä oli sellainen aukea peltoalue, ja oli mahtavan näköistä kun joka puolella löi salamoita, Typpö kertoo.

Äkkiä hän havaitsi edessään pallomaisen välähdyksen, joka vaikutti tulevan eri paikasta kuin takaa lähestyneeseen ukkosrintamaan kuuluneet salamat. Välähdyksiä ja erikoisesti käyttäytyneitä tulipalloja näkyi hetken päästä vielä ainakin kaksi lisää.


Parvekkeella olleet pyrkivät tallentamaan ilmiöitä kameroillaan, ja Typpö onnistuikin saamaan kännykällään videolle yhden välähdyksistä.

– Se näytti todella oudolta, koska pallo ikään kuin mureni palasiksi, Typpö kuvailee.

– Videon kuvaamisen jälkeen tässä parkkipaikalla rätisi, aivan kuin se olisi osunut johonkin. Jälkeenpäin levisi sellainen rikin haju.

Typpö arvelee valoilmiön olleen heistä noin 200–300 metrin päässä. Hän ei vielä yöllä osannut sanoa, aiheuttiko se vahinkoa, mutta ainakaan tulipaloa se ei näyttänyt sytyttäneen.

– Pimeässä näytti siltä että edessä olleen puun latva olisi poikki, mutta tämä pitää selvittää aamulla sitten kun on taas valoisaa.


Typpö arvuutteli, voisiko kyseessä olla harvinainen pallosalama. Kyseessä on usein ukkoseen liitetty ilmiö, jossa sähkönpurkaus etenee nopean välähdyksen sijaan pallomaisessa muodossa hitaasti liikkuen. Osa tutkijoista on kyseenalaistanut koko ilmiön olemassaolon, pitäen siitä tehtyjä havaintoja optisina harhoina.

Typpö kertoo asuneensa lapsena Savossa alueella, jossa oli usein rajuja ukonilmoja, ja nähneensä kerran ikkunasta pallomaisen salaman, joka oli pompannut ylöspäin kuin olisi ollut vaijerin päässä

– Tämä oli siihen nähden vähän erilainen, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt