Yllättävä ja hämmentävä tieto: Hiuksesi paljastavat, uhkaako salama iskeä sinuun

Salamat moukaroivat ympäri Suomea tänään. Jos omat hiukset nousevat ukkosen aikaan pystyyn, se on merkkinä siitä, että salama saattaa iskeä sinuun.

Salamaniskun todennäköisyys ihmiseen on erittäin suuri, jos tukka nousee ukonilman aikaan pystyyn tai edes tuntuu siltä.

8.6.2019 19:01

Salamaniskun todennäköisyys ihmiseen on erittäin suuri, jos tukka nousee ukonilman aikaan pystyyn tai edes tuntuu siltä.

– Jos tukka nousee pystyyn, silloin on kyllä vaaranmerkkejä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anja Häkkinen vahvistaa IS:lle.

Hiusten pystyyn nouseminen johtuu siitä, kun ilma sähköistyy. Salama voi iskeä ihmiseen myös silloin, jos lähistön sähköpylväissä tai puissa näkyy purkauksia.

– Kun hiukset nousevat pystyyn, yläpuolelle tulee salamoiden purkauskanava ja ilma ikään kuin sähköistyy, Ilmatieteen laitoksen mediaryhmän päällikkö ja meteorologi Lea Saukkonen sanoi IS:n jutussa vajaat viisi vuotta sitten.

– Kun tällainen tunne tulee, kannattaa välittömästi lähteä rauhallisesti kävelemään pois päin, ei missään tapauksessa juoksemaan, sillä purkauskanava saattaa seurata ihmistä, Saukkonen sanoi.

Salama on sähkövirtaa ja vaarat ovat samanlaisia kuin sähköiskussa: sydänpysähdys ja hengityspysähdys sekä näitä yleensä vähemmän vaaralliset palovammat.

Jos salamaniskun saanut uhri on tajuton eikä hengitä normaalisti, on hälytettävä apua, mikäli mahdollista ja annettava elvytystä.

– Salamaniskun saanutta uhria on autettava välittömästi, sillä isku voi olla hyvin vakava. Ja vaikka tuntisi olonsa hyväksikin salamaniskun jälkeen, kannattaa mennä lääkäriin, sillä iskusta voi saada hermovaurioita, Saukkonen totesi.

Häkkinen muistuttaa kuitenkin, että ihmiseen iskevät salamat ovat erittäin harvinaisia. Niitä ei välttämättä tapahdu edes joka vuosi.

– Ei niitä tapahdu edes joka vuosi, mutta silloin tällöin kuitenkin, ja pahimmassa tapauksessa salamanisku voi johtaa kuolemaan, Häkkinen kertoo.

Salama surmasi kaksi miessaunojaa Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa Juuan kunnassa viime vuoden elokuussa.

1950-luvulla syntyneet veljekset lämmittivät saunaa, kun kuului kova pamaus. Veljesten sisko tuli katsomaan, mitä oli tapahtunut. Veljekset makasivat elottomina saunan edustalla. Saunan vierellä kasvaneessa korkeassa kuusessa oli havaittavissa railo.

Paikalle hälytettiin ambulanssi, mutta miehet todettiin menehtyneeksi tapahtumapaikalla.

Poliisin mukaan puuhun iskeneen salaman sähkövirta aiheutti kuolemat. Maa oli tapahtumahetkellä kostea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?