Jurase Parkin yrittäjä suunnittelee nyt igluja Soiniin – Kunnanjohtaja: ”Riski on harkittu tarkkaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jurase Parkin yrittäjä suunnittelee nyt igluja Soiniin – Kunnanjohtaja: ”Riski on harkittu tarkkaan”

Lässähtäneestä dinosauruspuistosta tutun yrittäjän värikäs tausta ja taloudelliset ongelmat ovat tiedossa, sanoo Soinin kunnanjohtaja Juha Viitasaari.

Jurase Parkista tuttu puuhamies suunnittelee nyt Soiniin muun muassa iglukylää ja alamäkiluistelurataa.­

8.6.2019 10:35

Runsaan kahdentuhannen asukkaan Soinissa Etelä-Pohjanmaalla on iloittu siitä, että viisi vuotta käyttämättömänä olleelle Vuorenmaan rinnekeskukselle on löydetty viimein yrittäjä.

Kyseisellä yrittäjällä on vähintäänkin värikäs tausta: hän on Jorma Leppäniemi, joka puuhasi Vantaan Keimolanmäkeen dinosauruspuisto Jurase Parkia.

Hanke lässähti lukuisiin epäselvyyksiin muun muassa tekijänoikeuskysymyksissä ja rahoituksen uskottavuudessa.

Lue lisää dinosauruspuiston vaiheista tästä ja tästä.

Soinin kunta ottaa hankkeessa ”tietoisen riskin”.­

Soinin kunnanjohtaja Juha Viitasaari sanoo, että Leppäniemen tausta on tiedossa ja kunta ottaa hankkeessa ”tietoisen riskin”.

Lausahduksessa on historian havinaa. Vuonna 2015 Vantaan tonttipäällikkö kommentoi Jurase Parkille tehtyä suunnitteluvarausta Länsiväylälle:

– Olemme ottaneet tietoisen riskin. Onhan tämä vähän eksoottista, on kiinalaista rahaa ja kiinalaisia robotteja.

Kunnanjohtaja Viitasaaren mukaan Leppäniemen taustat ovat kuitenkin olleet tiedossa ja esillä neuvottelujen alusta, eli helmikuusta, saakka.

– Olenkin odottanut, milloin joku toimittaja soittaa ja kysyy tästä.

– Olemme ihan avoimesti puhuneet niistä taustoista. Ymmärtääkseni heillä on uusi aloitus mielessä.

”Kansainvälisiä ihmisiä taustalla”

Tarkoituksena on se, että kunta vuokraa Vuorenmaan alueen perustettavalle Erämaan Elämyskeskus Oy:lle, jota hallinnoi ja rahoittaa kaikesta päätellen Jorma Leppäniemen edustama yritys.

Kunnan tietojen mukaan kysymyksessä on ”kansainvälinen sijoitusyhtiö” AIDL Limited. Leppäniemi on kertonut olevansa yhtiön valtakirjalla toimiva edustaja ja konsultti.

– Olen ymmärtänyt, että siellä yhtiössä on kansainvälisiä ihmisiä taustalla, sanoo kunnanjohtaja Viitasaari.

Yhteensattumaa tai ei, Leppäniemi esitteli aikoinaan AIDL Limitedin myös Jurase Parkin taustayhtiöksi.

Jurase Parkista tuli melkoinen dinosotku. Alun perin sen piti olla teemapuisto, missä olisi ollut 5D-elokuvateatteri, ruokailukeidas, arkeologinen kaivausalue ja oma puuhapuisto lapsille.­

Aputoiminimiä Dinolandia, Dinoparkia ja Dino Worldia pyöritti kuitenkin AIDL Nordic Oy. Sen kotipaikka on rekisteröity Helsinkiin ja postiosoite Ähtäriin, Etelä-Pohjanmaalle.

AIDL Nordicin toimitusjohtajaksi on merkitty Leppäniemi itse, mutta vastuuhenkilöitä ei tosin ole päivitetty vuoden 2014 heinäkuun jälkeen.

Ei myöskään yhteystietoja, sillä kun IS tavoitteli Leppäniemeä yrityksen numerosta, puhelimeen vastasi nainen sanoen, ettei ole missään tekemisessä Jorma Leppäniemen kanssa.

Leppäniemellä on sidoksia myös muihin yrityksiin.

”Kunnalla todella pieni riski”

AIDL Nordic on ollut taloudellisessa vaikeuksissa.

Suomen Asiakastiedon rekistereistä ilmenee, että vielä helmikuussa 2019 yrityksellä oli 52 maksuhäiriömerkintää heinäkuusta 2016 alkaen.

Verohallinto peri yritykseltä pienimmillään 66 euron ja suurimmillaan 2 500 euron maksuja, mutta ulosottomenettelyssä on todettu varattomuus tai muu este.

Soinin kunnanhallitus hyväksyi sopimuksen maanantaina.­

Suomen Asiakastiedon kuusiportaisessa perintämittarissa yrityksen luokitus on surkein mahdollinen: perinnälle ei ole edellytyksiä, mikä tarkoittaa sitä, että yrityksellä on useita maksuhäiriöitä, konkurssihaku tai varattomuuksia.

Uskalsitte kuitenkin vuokrata alueen, vaikka Leppäniemen yrityksen taloudellinen tilanne on ollut tämä, kunnanjohtaja Juha Viitasaari?

– Se on tosiaan näin. Kunnalla on silti todella pieni riski. Käytännössä vuokrataan vain alue, joka on valmiiksi kunnan hallussa. Riski on harkittu tarkkaan.

– Olemme laskeskelleet, että vaikka tässä kävisikin jotain ikäviä kääntymyksiä, se ei tuota meille tulevaisuudessa haasteita tai kuluja. Jos taas kaikki menee niin kuin on luvattu, niin yrittäjät voivat tuoda sinne paljon lisääkin. Heillä on paljon ideoita, joilla viedä aluetta eteenpäin.

Kuinka paljon alueen vuokraksi on sovittu?

– Vuokra on kaksi ensimmäistä vuotta 20 prosenttia ja sen jälkeen 25 prosenttia rinnetoiminnan liikevaihdosta.

Mitä se on arviolta euroissa?

– Aiempien yrittäjien kanssa se on kattanut alueen ylläpidosta kunnalle aiheutuvat kulut (noin 5 000–20 000 euroa vuodessa), mutta silloin toimintaa on ollut vain talvikaudella.

Maksetaanko vuokraa siis silloin, jos liiketoimintaa ei synny alueelle?

– Ei käytännössä. Toki meillä on sopimuksessa ehto, että jos kulut nousevat selkeästi, mietitään sopimusta uusiksi.

– Tavoitteena on saada alueen perusinfra kuntoon. Siihen on varattu tälle vuodelle 120 000 euroa. Ne investoinnit jäävät meille, vaikka yritystoiminta ei lähtisikään liikkeelle.

Jeeppejä, igluja ja alamäkiluistelua

IS ei tavoittanut Leppäniemeä kommentoimaan hanketta, mutta hän on kertonut Järviseutu-lehdelle suunnitelmien olevan suuria.

Vuorenmaahan aiotaan rakentaa ympärivuotinen ”elämyskeskus”. Toiminnan olisi tarkoitus alkaa jo ensi talvikaudella.

– Yrittäjät eivät ole kiinnostuneet mistään kapulahissin pyörittämisestä, tässä rakennetaan nyt isompi kokonaisuus kasaan, Leppäniemi sanoo lehdelle.

Alueella keskitytään lumilautailuun ja sinne suunnitellaan ”Suomen parasta” alamäkiluistelurataa sekä iglukylää. Vuokrattavaksi tulee mönkijöitä, moottorikelkkoja ja Yhdysvaltain armeijan käyttämiä Jeeppejä.

– Tässä puristetaan Lappi palveluineen Soinin kokoiseen kylään, sanoo Leppäniemi lehdelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?