Lääkärit antoivat Pripjatista paenneelle Denisille kuolemantuomion – nyt hän kertoo IS:lle kuinka HBO:n hittisarja nosti muistot pintaan

Denis Nazarenko sai ydinonnettomuudessa niin suuren määrän säteilyä, etteivät lääkärit uskoneet hänen elävän muutamaa vuotta kauempaa.

Denis Nazarenko oli viisivuotias kun läheisessä Tshernobylin ydinvoimalassa räjähti. Lääkärit arvioivat tuolloin hänen saaneen tappavan annoksen säteilyä.

8.6.2019 8:04

Isä kielsi ankarasti leikkimästä hiekkalaatikolla ja menemästä ulos. Viisivuotias Denis olisi halunnut mennä ulos leikkimään, mutta isä pysyi tiukkana. Hiekkalaatikolle ei saanut mennä, maahan eikä mihinkään metalliin ei saanut koskea.

Denis ei ymmärtänyt, mutta totteli isäänsä siitä huolimatta. Isä tiesi, että vaikka hiekka ei hohda tai näytä mitenkään erilaiselta, se on silti vaarallisen myrkyllistä.

Hiekkalaatikon tapaus jäi erityisen hyvin nyt 37-vuotiaan Denis Nazarenkon mieleen.

Muistot Pripjatista, erityisesti huhtikuun 26. päivänä vastaisena iltana vuonna 1986 tapahtuneen Tshernobylin ydinonnettomuuden jälkeinen evakuointi, ovat viime aikoina nousseet uudelle tavalla pintaan.

HBO:n onnettomuudesta kertova hittisarja Chernobyl meni välittömästi Nazarenkon ihon alle, sillä hän perheineen asui Pripjatissa onnettomuuden aikaan. Hän muistaa liekit ja kaaoksen ja kuinka taivas hehkui oudosti voimalan yllä.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että vihdoinkin kunnon draama Hollywood-näyttelijöillä.

Vaikka sarja on Nazarenkon mukaan jossain määrin ylidramatisoitu, sen aitous yllätti. Se oli Nazarenkon mukaan kuin maaginen aikamatka 1980-luvun Neuvostoliittoon.

– HBO on tehnyt tosi hienoa työtä. Kaikki näytti niin tutulta. Siellä näkyi esimerkiksi samanlainen vedenkeitin ja samanlainen pöytä kuin äidilläni oli. Vaatteetkin näyttivät samanlaisilta, Nazarenko kehuu.

Nazarenkon äiti työskenteli Pripjatissa lastentarhassa, isä johti rakennusprikaatissa ydinvoimalan viidennen yksikön rakennustöitä. Kaupunki oli ennen onnettomuutta eläväinen eliittikaupunki, jonka asukkaille tarjottiin parasta mitä Neuvostoliitosta löytyi. Kaupungissa oli jopa huvipuisto.

Isällä kävi onni onnettomuudessa, sillä räjähdystä edeltävänä iltana hän sairastui flunssaan ja jäi kotiin. Moni yövuorossa työskennelleistä työkavereista kuoli onnettomuuden vuoksi viiden vuoden sisällä.

Viisivuotias Denis isänsä ja äitinsä kanssa Kirgisiassa evakuoinnin jälkeen 1987.

Onnettomuusreaktori kuvattuna ilmasta vuonna 1986.

Isä joutui jäämään voimalan raivaustöihin vielä senkin jälkeen kun muu perhe evakuoitiin pian onnettomuuden jälkeen. Lähes Tampereen kokoinen kaupunki tyhjeni ihmisistä ja jäi niille sijoilleen. Lähtö jäi Denis Nazarenkon mieleen.

– Sieltä oli pakko lähteä keskellä yötä. Mitään ei saatu ottaa mukaan eikä vettä juoda. Säteily oli kaikkialla, mutta lapsena en ymmärtänyt mitä se tarkoittaa.

– Sarjassa näytettiin hienosti, kuinka ihmiset toimivat katastrofin keskellä. Tunnistin siitä sen tunnelman, jonka vallassa ihmiset olivat. Oli virallinen totuus, jonka mukaan kaikki oli hyvin, ja sitten epävirallinen tieto, jonka mukaan kaikki tiesivät jotain apokalyptista tapahtuneen.

Myös Nazarenkon osalta näytti pahalta. Perhe evakuoitiin Kiovaan, jossa paljastui, että hänen kilpirauhasensa ja jalkansa säteilivät hämmästyttävän paljon. Lääkärit arvioivat määrän tappavaksi.

– Lääkärit antoivat kuolemantuomion ja sanoivat, että on uskomatonta, jos poika selviää viisi vuotta. Lääkäreillä ei oikein ollut osaamistakaan auttaa, Nazarenko sanoo.

Suomen säteilyturvakeskuksen mukaan Tshernobylin onnettomuuden myöhäisvaikutukset ovat koskettaneet ja koskettavat miljoonia ihmisiä, mutta aivan kaikkea vahinkoa on vaikea mitata absoluuttisesti. Ainakin se tiedetään, että kilpirauhassyövät saastuneilla alueilla lisääntyivät voimakkaasti.

Nykyisin reaktorin päällä on suojaava rakennelma.

Nazarenko kuitenkin selvisi, samoin kuin hänen molemmat vanhempansa. Kumpikaan heistä ei ole sairastunut syöpään, eikä kolme vuotta onnettomuuden jälkeen syntynyt pikkuvelikään kärsinyt alentuneesta vastuskyvystä enää 10 ikävuoden jälkeen.

Psykologina työskentelevä mies on miettinyt, pitäisikö hänen näyttää sarja vanhemmilleen.

– He saavat itse päättää, mutta olen kertonut sen olevan hyvä ja laadukas sarja. Toisaalta se voisi olla aika traumaattista varsinkin äidille. Yksi äidin työkavereista oli naimisissa palomiehen kanssa, joka lähettiin ensimmäisenä sammutustöihin ja myöhemmin lyijyarkussa Moskovaan.

Jotkut Nazarenkon kavereista taas ovat pohtineet, että eikö olisi mielenkiintoista käydä vierailemassa nyttemmin luonnon valtaamassa, mutta yhä paikoittain voimakkaasti säteilevässä Pripjatin rauniokaupungissa. Nazarenko harkitsi, mutta luopui ajatuksesta.

– Tv-sarja oli tarpeeksi hyvä kompromissi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?