”Ei hel*etti, taas henkirikos” – Sarjakuristaja Michael Penttilä hakee lievempää tuomiota hovioikeudesta

rac

Julkaistu:

Rikos
Michael Penttilä myöntää syyllistyneensä vain tappoon, sillä hänellä ”napsahti päässä”, kun nainen haukkui häntä sarjakuristajaksi ja friikiksi.
Sarjakuristaja Michael Maria Penttilä tuomittiin viime vuonna Helsingin käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeuteen 52-vuotiaan seksityöläisen murhasta.
  • Yllä olevalla videolla kuullaan Michael Penttilän versio asunnon tapahtumista. Äänite on peräisin Helsingin käräjäoikeuden istunnosta.
53-vuotias Penttilä on nelinkertainen henkirikollinen, mutta kyseessä oli hänen ensimmäinen elinkautistuomionsa. Aiemmin hänet on tuomittu vakavimmillaan vain taposta.

Nyt Penttilä vaatii tuomion kumoamista ja mielentilatutkimukseen pääsyä. Hän myöntää seksityöläisen kuristamisen tappona.

Helsingin hovioikeus alkaa käsitellä vaatimuksia keskiviikkona 12. kesäkuuta.

Syyttäjän todistajana oikeudenkäynnissä kuullaan muun muassa Psykiatrisen vankisairaalan vastaavaa ylilääkäriä Hannu Lauermaa.

”Henkirikos taas tapahtunut”

Penttilän mukaan hän ei suunnitellut mitenkään seksityöläisen surmaamista, vaan raivostui naiselle tämän haukuttua häntä sarjakuristajaksi ja friikiksi.

– Mulla napsahti päässä, en tiedä mikä minulle tuli. Yritin sen huudon saada loppumaan ja otin kurkusta kiinni, kertoi Penttilä viime vuonna käräjäoikeudessa.

Penttilä viipyi uhrinsa asunnossa kaksi vuorokautta. Syyttäjän mukaan hän siivosi jälkiään asunnosta, sillä asunnosta ei löydetty sen paremmin Penttilän sormenjälkiä tai dna:ta.

Penttilä taas sanoo menneensä jonkinlaiseen henkiseen lukkotilaan, eikä kyennyt poistumaan kuolleen uhrinsa luota.

– En uskaltanut hankkia apua, olin niin lukossa. Mä menin takalukkoon ja ajattelin, että ei helvetti, henkirikos taas tapahtunut.

Kuristamistarve

Aiemmin Jukka Lindholmina ja Michael Pentholmina tunnettu Penttilä on yksi harvoista suomalaisrikollisista, joita voidaan pitää sarjamurhaajana.

Yleisimmin käytetty määritelmä tämäntyyppisistä rikollisista tulee Yhdysvaltain FBI:lta, jonka mukaan sarjamurhaaja on henkilö, joka tekee vähintään kaksi erillistä henkirikosta yli kuukauden aikana.

Henkirikosten välillä oleva ”jäähdyttelyaika” erottaa sarjamurhaajat niin sanotuista puuskamurhaajista, joilla monet henkirikokset ovat pikemminkin yhtä katkeamatonta tekoa.

Siinä missä Penttilä katsoo surmanneensa seksityöläisen raivon ja kiihtymyksen vallassa, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski pitää ilmiselvänä, että rikoksen todellinen motiivi oli silkka kuristamistarve.

Syyttäjän mukaan Penttilä valmisteli rikostaan muun muassa hankkimalla uuden puhelimen ja prepaid-liittymän, jolla piti yhteyttä ainoastaan uhriin.

Lisäksi Penttilä fantasioi henkirikoksesta katsomalla edellisiltana kuristuspornoa, missä kuristaja käyttää Penttilän tavoin tekovälineenä sukkahousuja.

Syyttäjä ei myöskään usko Penttilän väitteeseen siitä, että kamppailu seksityöläisen kanssa olisi ollut nopeasti ohi.

– Penttilän fiksaatio on kuristaminen, joten hänellä on uhrin asuntoon päästyään ollut tilaisuus toteuttaa kuristamistarvettaan kenenkään häiritsemättä. Ei ole uskottavaa, että hän olisi tästä tilaisuudesta heti asuntoon päästyään luopunut, kirjoittaa Velitski ennakkoon antamassaan vastauksessa hovioikeudelle.