Suomen kesä yllätti Britannian armeijan ammattisotilaat – sääsket purivat lääkärihoitoa vaatineet vammat

rac

Julkaistu:

Brittiarmeijan jalkaväkikomppania on ollut viime päivinä mukana Kaartin jääkärirykmentin Sapeli 19 -loppusotaharjoituksessa. Kyseessä on historiallinen harjoitus, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun brittijalkaväkeä harjoittelee Suomessa.
Suomen-visiitti on brittien osalta edennyt taisteluvaiheeseen, jossa he ovat siirtyneet Santahaminasta maastomajoitukseen. Siirtyminen tapahtui suomalaisilla NH90-kuljetushelikoptereilla. Valtaosa brittitaistelijoista oli jo ennestään kokeneita helikopterimatkustajia, mutta mukaan sopi myös muutama sellainen, joka oli ensimmäistä kertaa helikopterissa.

Helikopterin miehistönkuljetustilasta näkee ulos melko huonosti, joten matkan aikana saattaa toisinaan esiintyä pahoinvointia. Nyt ei kuitenkaan kukaan kärsinyt sellaisesta, vaikka lämmin kopterissa oli.
  • Katso yllä olevalta videolta, miltä brittien kopterikeikka näytti.
Brittiläiset ammattisotilaat kertoivat, että suomalainen harjoitusmaasto ja luonto olivat aivan samanlaisia kuin heidän oma harjoitusmaastonsa Englannissa. Sääsket ja punkit tosin olivat heille uusi ja melko raskas tuttavuus. Molempiin he pääsivät tutustumaan laavuissaan viettämänsä yön aikana.

Punkkien osalta he olivat varautuneet jo ennakolta, hankkimalla tarvittavat punkkirokotukset ja borrelioosia välttääkseen he suorittavat koko kehon punkkitarkastuksen 12 tunnin välein. Sääsket ovat vuorostaan tuoneet jopa lääkärihoitoa vaativia vammoja: hyttysten puremat aiheuttivat kunnon paukamia, joita osa oli raapinut.

Päivän viiletessä illaksi, sääskiä ilmestyi jopa suomalaisten mielestä enemmän kuin olisi ollut välttämättä tarpeellista. Yksi brittien kanssa majoittuneista suomalaisista upseereista kertoi laittaneensa kuulosuojaimet korvillensa, jotta saisi ininässä nukuttua.

Sääskiparvet eivät kuitenkaan saaneet brittisotilaiden hymyä hyytymään. He kertoivat nauttivansa suomalaisesta luonnosta. Lämpötila oli tosin odotettua korkeampi.

Brittisotilaiden maastotoiminnassa eräs silmiinpistävä oli pienoismallin rakentaminen paikalta löytyvistä materiaaleista. Helpottaakseen tehtävänantoa ja kokonaiskäsityksen luomista, tiedostelujoukkue rakentaa mahdollisimman tarkan pienoismallin tulevasta tehtävästä, jota hyväksikäyttäen komppanianpäällikkö voi kertoa tehtävästä ja jakaa alitehtävät joukkueenjohtajilleen.


Yhden pienoismallin rakentamiseen voidaan käyttää useita tunteja, jotta siitä saadaan mahdollisimman todellisen tuntuinen. Usein lähtökohtana on pelkkä karttakuva, jota täydennetään tiedoilla satelliittikuvista ja jopa paikanpäältä kerätyistä havainnoista. Tiedustelijoiden tehtävänä on välittää komppanian johdolle mahdollisimman ajanmukaista kuvaa tulevaan tehtävään vaikuttavista asioista, joiden pohjalta komppanianpäällikkö luo suunnitelman yhdessä alijohtajiensa kanssa.

Brittikomppanian mukana Suomeen oli saapunut myös lääkintäryhmä. Lähinnä sääskenpistoihin ja työturvallisuuteen keskittyneen lääkintäryhmän paikalla olo osoittautui varsin onnelliseksi sattumaksi yhdelle nuorelle suomalaismotoristille, joka kaatui moottoripyöränsä kanssa aivan lääkintäkorpraali Murrayn edessä, brittien majoituspaikan luona.


Moottoripyöränsä hallinnan menettänyt nuorukainen sai puutteellisen ajoasunsa vuoksi melkoisia pintakudosvaurioita ja löi päänsä asfalttiin. Iskussa irtosi myös hänen kypäränsä, joka ei selvästikään ollut kunnolla kiinnitettynä. Korpraali Murray tajusi heti, että nyt oli tosi kyseessä ja hälytti paikalle myös lääkintäryhmän lääkärin, kapteeni Longworthin.


Taisteluensiapuun harjaantunut tiimi sai annettua suomalaisnuorukaiselle nopeasti ensiapua ja ambulanssin saapuessa oli potilas jo valmiiksi paketoitu ja lääkitty sairaalakuljetusta varten.

Lue lisää: Brittisotilaat testasivat Santahaminassa suomalaisten varusmiesten 7.62 RK:ta ja tarkka-ampujien TRG-42-kivääriä – tämä oli tuomio

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt