Heitetäänpä talviturkki! Uimavedet pian yli 20 asteisia, katso missä on lämpimintä

Julkaistu:

Sisävesistöjen pintalämpötilat ovat ajankohtaan nähden jopa 3,6 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Vielä muutama päivä sitten oli keskimääräistä kylmempää.
Kohta kelpaa pulikoida myös vilukissojen!

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan veden pintalämpötila huitelee paikoin jo 20 asteen rajalla ja on vain ajan kysymys kun rajapyykki ylittyy.

Lämpimintä on Päijänteellä Sysmässä ja Tuusulanjärvellä, kertoo ympäristö.fi. Sysmässä pintalämpötila on 19,5 ja Tuusulanjärvellä se on 19,3.

Myös Lapissa uimavesien lämpötilat ovat nousseet paikoin kymmeneen asteeseen.

Lähes poikkeuksetta järvilämpötilat ovat keskimääräistä korkeampia.

Heinolan Ala-Rievelillä pintaveden lämpötila on jopa 3,6 astetta keskiarvoa suurempi, eli noin 18,4 astetta.

Lämpötilat mitataan 20 senttimetrin syvyydestä.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Hydrologi, ryhmäpäällikkö Jarkko Koskela toteaa, että kyseessä on torstaiaamun lämpötilat. Muutamassa päivässä sisävesien lämpötilat ovat nousseet useamman asteen: vielä hetki sitten vedet olivat tavallista viileämpiä.

Koskela pitää mahdollisena, että 20 asteen raja on torstai-iltaan mennessä mennyt jossain rikki.

– Veden lämpötilat varmasti jatkavat nousuaan, jos helteet jatkuvat. Näin keväisin vedet ovat kuitenkin muutoksille alttiita.

Koskelan mukaan keväisin veden pintakerros on melko ohut ja siksi tuuli voi nostattaa syvemmältä kalseaa vettä ylemmäksi.

Jos lämpimässä luonnonvedessä haluaa pulikoida vielä tällä viikolla, on turvallisinta uida viimeistään huomenna.

Perjantain ja lauantain aikana saapuvat ukkospuuskat voivat ainakin hetkeksi palauttaa kylmän kiven sisävesiin.

Ensi viikon alku vaikuttaa kuitenkin kesäiseltä, joten Koskela uskoo vesipetojen viihtyvän rantavesissä tuolloinkin.

Vesien lämpötilaseurannasta ilmenee, että jokien vesilämpötila on järvien lämpötiloja matalampi. Koskela ei osaa antaa suoraa vastausta, miksi näin on. Hän kuitenkin spekuloi, että joessa vesi saattaa sekoittua paremmin.

– Ei voi kuitenkaan sanoa, että joissa olisi mitenkään erityisesti kylmempää uida. Esimerkiksi Torniojoesta mitataan joskus yllättävänkin lämpimiä lukemia.

Muutenkaan Koskela ei osaa arvioida, onko Suomessa jotain vesistöä, joka olisi keskimäärin muita lämpimämpi.

– Lämpöön vaikuttaa niin moni asia, esimerkiksi veden sakeus ja syvyys. Matalammat vesistöt ovat lämpimämpiä. Yleisesti lämpimintä on luonnollisesti etelässä.

Vaikka vedet ovat läpi valtakunnan tavallista hellivämpiä ei lämmöissä ole tutkijan mukaan mitään erityisen dramaattista.

– Havainnointia on tehty paikoin niin lyhyen aikaa, että se voi selittää esimerkiksi Ala-Rievelin useamman asteen heittoa keskiarvoon nähden. Toki tämä lämpötilojen muutos oli melko nopea.

Lopuksi on kysyttävä, onko hydrologi vielä itse uskaltautunut heittämään talviturkin?

– Viime viikonloppuna hieman testasin, mutta lapset eivät oikein innostuneet vielä. Kun lämpötilat ylittävät 20 astetta, niin silloin varmaan tulee uitua enemmän.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt