Jo riittää miesten hilluminen! Feministit Säde ja Sandra ja siskokatras paljastavat rintansa helsinkiläisellä uimarannalla

”On siistiä tehdä se yhdessä. Kaunis mielenilmaus. Voimauttava.”

Hietsu on vuosien saatossa nähnyt kaikenlaista, ja kaikenlaista on taas tulossa framille.

Jo riittää miesten rinnat paljaina hilluminen.

Kaksi nauravaista ja vankkumattoman rentoa feministiä, Säde Vallarén, 30, ja Sandra Marins, 28, aikovat tehdä Flash Mobin helteisessä Helsingissä.

Flash Mob on määritelmän mukaan tapahtuma, jossa joukko ihmisiä kerääntyy julkiselle paikalle ja tekee etukäteen sovittuna ajankohtana jotain odottamatonta.

Tosin Säde ja Sandra eivät aio tehdä mitään odottamatonta. Päinvastoin. Odotusta on, sillä he ovat auliisti ja innokkaasti kertoneet Flash Mobistaan.

Helsingin poliisikin on jo ehtinyt kommentoida tapahtumasta ensimmäisenä uutisoineelle  Iltalehdelle  tulevansa suhtautumaan Säteen ja Sandran Flash Mobiin lähtökohtaisesti neutraalisti.

Puhelumme alkaa sekavasti, koska Säde vastaa vanhalla sukunimellään ja samassa taukotilassa on kolmaskin nainen, joka on vielä kovaäänisempi kuin feministit Säde ja Sandra.

Uutta sukunimeä ei aina muista, koska se on uusi. Vanhalla sukunimellään Säde on vuosien varrella kertonut Helsingin Sanomille Mensan jäsenyydestään ja Aamulehdelle raiskauskokemuksesta.

Säde (vas) ja Sandra luonnehtivat itseään feministeiksi. – Tämä on rauhallinen, kaunis mielenilmaus. Voimauttava, naiset ennakoivat Tissit Flash Mobiaan.

Sandra pitää Pillubingo-nimistä ”internetin naishauskinta blogia”. Omassa Pin the Fucks Up -blogissaan Säde testasi taannoin erilaisia Tinder-profiileita, joista tulevan Flash Mobin teemaan istui parhaiten Tissi-Ellu -niminen hahmo.

Se oli varsin suosittu, paitsi naisten keskuudessa.

Mistä Flash Mobissa on kysymys?

– Ha-ha-ha.

Vaikea sanoa, kumpi nauraa. Puhelu on kaiuttimessa. Sandran ja Säteen äänet ovat kuin kaksi marjaa, ja kaiuttimessa kaikuu. Kolmas nainen on onneksi poistunut taukotilasta.

– Ollaan siis järjestämässä lauantaille sellaista Tissit Flash Mobia. Tarkoitus on riisua paidat rannalla ja olla vaan.

–  Hah-hah-haa.

Joo.

– Tapaamme kello 12 Hietaniemen rannassa. Tämä on rauhallinen, kaunis mielenilmaus. Voimauttava. Yhteisöllisyyden tunnetta lisäävä.

– Koska se saattaa olla monelle täysin uusi tilanne ja rohkea teko osallistujilta, niin on siistiä tehdä se yhdessä.

Tämäkö siis liittyi jotenkin jääkiekon MM-kisoihin?

– Höh-höh-höö.

– Se oli sellainen triggeröivä (laukaiseva) juttu. Saimme idean viime kesänä, kun Hanna Tamminen -niminen henkilö oli heitetty pois uimarannalta, kun hän oli ollut yläosattomissa. Siitä oli silloin lehdissäkin.

– Tuli ajatus, että pitäisi järjestää Flash Mob, jossa olemme kaikki yläosattomissa ja meitä olisi vaikeampi poistaa. Laissahan ei ole mitään perusteita poistaa.

– Se vähän unohtui, kun oli talvi välissä ja talvella on vähän vaikea mennä yläosattomissa. Mutta nyt kun lätkän MM-kisoissa paljon miehiä riehui ilman paitaa kaduilla ja altaissa, muistui mieleen, että naiset poistetaan rannoiltakin, mutta miehet saavat hillua jopa lehtien kansissa ilman paitaa.

– Siitä tuli ajatus mennä rannalle, johon se kuuluukin.

Miesten ei tarvitse käyttää, siksi Tissit Flash Mob lauantaina Hietsussa.

Tämän jälkeen haastattelu saa huonon käänteen, kun toimittaja tiedusteltuaan ensin naisten ikää arvelee, etteivät he tiedä, että mikäli olisivat tehneet Tissit Flash Mobin Hietsussa 1990-luvulla, kukaan ei olisi kiinnittänyt siihen huomiota.

– Olemme lukeneet uutisia, että se oli silloin ihan normaalia, mutta tuli lama ja naisten vartalo haluttiin taas laittaa ojennukseen, ja naiset yleisemminkin.

– Onko sinulle tuttu sellainen termi kuin mansplaining, Säde tai Sandra tiedustelee.

Mansplaining eli englanniksi man explaining eli suomeksi mies tai setä selittää on ilmiö, jossa mies kommentoi tai selittää jotain asiaa itsevarmasti, otaksuen tietävänsä enemmän kuin henkilö, jolle hän puhuu. Sanaa käytetään lähinnä feministisissä yhteyksissä ja se ymmärretään vallankäytöksi.

– Sä mänspleinaat nyt meille yläosattomuutta.

– Olemme kyllä ottaneet selvää historiasta, mutta ei tämä ole tyhjänpäiväinen asia, kun kerran naisia poistetaan rannoilta.

Aluksi Säde ja Sandra aikoivat paljastaa rintansa ihan vain kahteen pekkaan, mutta nyt näyttää siltä, että rintamasta tulee vahvempi. Yhtenäisempi.

– Ilmoittautuneita on jo 40, kymmeniä varmasti tulee.

Flash Mobeja järjestetään monista syistä. Ne voivat olla performansseja, mielenilmauksia epäkohtia vastaan tai markkinointikeinoja.

Tavoitteena on aina hyväntuulinen ja rauhallinen tapahtuma.

Suomeen ilmiö tuli vuonna 2004.

Juttua päivitetty 7.6. klo 9.59: Lisätty maininta, että tempauksesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?