Matti Vanhanen nousemassa eduskunnan puhemieheksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Matti Vanhanen nousemassa eduskunnan puhemieheksi

Kuvituskuva
Julkaistu: 6.6.2019 12:02

Puhemies tulee perinteisesti toiseksi suurimmasta hallituspuolueesta.

Entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen on keskustan ehdokas eduskunnan puhemieheksi. Keskustan eduskuntaryhmä kertoo nimenneensä Vanhasen ehdokkaakseen yksimielisesti.

Vakiintuneen käytännön mukaan toiseksi suurin hallituspuolue saa eduskunnan puhemiehen paikan.

SDP:n eduskuntaryhmä esittää eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi Tuula Haataista, joka toimi puhemiehistössä jo viime vaalikaudella.

Perussuomalaisten ehdokas toisen varapuhemiehen tehtävään on Juho Eerola. Hänet valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Eduskunta valitsee uuden puhemiehen huomenna perjantaina. Eduskuntavaalien jälkeen puhemiehenä on toiminut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka nimitettiin tänään pääministeriksi.

Vanhanen, 63, toimi pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo tiedotteessa, että Vanhasella on "poikkeuksellisen vakuuttavat edellytykset eduskunnan puhemiehen tehtävän hoitamiseen ja tarvittavaan eduskuntatyön uudistamiseen".

Puhemiehen tehtävään veikkailtiin Vanhasen ohella myös keskustan Anu Vehviläistä, mutta hän ilmoitti tiistaina kannattavansa Vanhasta puhemieheksi.

Viime vaalikauden lopulla eduskunnan puhemiehenä toimi kokoomuksen Paula Risikko. Eduskuntavaalien kolmanneksi suurin puolue kokoomus on nyt jäämässä ilman paikkaa uudessa puhemiehistössä.

Tuoreimmat osastosta