IS:n uusi vastaava päätoimittaja palaa ”henkiseen kotiinsa” – ”Ilta-Sanomat on aidosti ja rohkeasti moniääninen”

rac

Julkaistu:

Johanna Lahdella on laaja kokemus journalismista. Vapaa-ajallaan tuleva päätoimittaja rentoutuu joogassa ja sienimetsässä.
Kun Ilta-Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi valittu Johanna Lahti, 47, avaa elokuussa oven Sanomatalon neljännessä kerroksessa, edessä on tuttu toimitus.

Lahti työskenteli Ilta-Sanomissa 13 vuotta ennen siirtymistään aikakauslehtiin yhdeksän vuotta sitten.

– Olen oppinut Ilta-Sanomissa toimittajaksi. Se on minun henkinen kotini. On tosi kiva palata, Lahti kertoo.

Mitä Johanna Lahdelle tulee mieleen sanasta rakas? Entä sanasta kirja? Katso yllä olevalta videolta, miten Lahti vastasi kymmeneen pikakysymykseen.

Lahti työskentelee parhaillaan Sanoma Lifestyle -yksikön vetäjänä. Hänet nimitetään Ilta-Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi 1. marraskuuta, työhön perehtyminen alkaa 6. elokuuta. Nykyinen vastaava päätoimittaja ja kustantaja Tapio Sadeoja siirtyy eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Vaikka Ilta-Sanomien toimitus ja osa työntekijöistäkin on tuttuja, Lahti tietää, ettei hän palaa samanlaiseen toimitukseen. Nykyään uutisia kulutetaan enimmäkseen älypuhelimilla ja niitä julkaistaan kellon ympäri. Tekstin ja kuvan rinnalle ovat tulleet videot ja suorat lähetykset.

Taustalla on kuitenkin sama ajatus, joka on tehnyt Ilta-Sanomista Suomen suurimman uutismedian: kun jotain kiinnostavaa tapahtuu, Ilta-Sanomat kertoo siitä.

– Ilta-Sanomat on saavuttanut uskomattoman aseman. Kun halutaan tietää, onko mitään tapahtunut, mennään IS:n sivuille tai sovellukseen. Sen aseman säilyttäminen on tärkein tehtävä, Lahti sanoo.

Lahti saa johdettavakseen huippukunnossa olevan tuotteen. Ilta-Sanomien lukijamäärät ovat rikkoneet kevään aikana ennätyksiä toisensa jälkeen, digitaalinen mainonta kasvaa ja tulos on kunnossa. Esimerkiksi jääkiekon MM-kultaa seuranneena maanantaina IS:n verkkopalvelussa käytiin yli seitsemän miljoonaa kertaa.

Kiekkokulta osoitti, että Ilta-Sanomilla on tärkeä rooli yhteisten kokemusten ja elämysten välittäjänä ja nostattajana. Lahden mukaan IS:llä on iso merkitys myös demokratian rakentajana.

– Ilta-Sanomat on koko kansan uutismedia. Se on aidosti ja rohkeasti moniääninen. Ilta-Sanomat tuntee suomalaiset – heidän huolensa ja haaveensa.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Lahti työskenteli vuosina 2010–2016 Me Naisten päätoimittajana ja toimituspäällikkönä. Sitä ennen hän teki töitä Ilta-Sanomissa muun muassa viihdetoimituksen, viikonvaihdeliitteen ja tv-lehden esimiehenä sekä Lontoon-kirjeenvaihtajana ja ulkomaan toimittajana.

– Olen siitä tyypillinen toimittaja, että olen yleisutelias, Lahti sanoo.


Kiinnostuksen kohteet vaihtelevat aina Yhdysvaltain ja Britannian politiikasta kotimaan politiikkaan. Kirjeenvaihtajavuosilta Lontoosta jäi kiinnostus kuninkaallisiin.

Lahden mukaan journalistin työn perusteet ovat samanlaisia – oli aihe mikä tahansa.

– Uutisajattelu on samanlaista: se on kirkasta journalistista ajattelua yhdistettynä kykyyn tehdä valintoja siitä, mikä on kiinnostavinta. Se on vahva perusta, jota voi soveltaa eri aihepiireihin.

Muuttuuko Ilta-Sanomien linja uuden vastaavan päätoimittajan myötä? Siitä Lahti ei vielä sano mitään.

– Tämä ei ole se hetki, kun linjasta puhutaan. Ilta-Sanomissa ei ole mikään rikki – se on harvinaisen toimiva peli. Mutta se ainakin muuttuu, että tuleva vastaava päätoimittaja harrastaa enemmän joogaa kuin nykyinen, Lahti naurahtaa.

Erona Tapio Sadeojaan on myös se, että Sadeoja ei harrasta ristipistotöitä. Lahdella on parhaillaan työn alla japanilainen nukke, seuraavaksi hän aikoo tehdä huoneentauluja 80-luvun hevibändien epäkorrekteista sanoituksista.

Käsitöiden lisäksi Lahti harrastaa liikuntaa, hän kuvailee itseään ”kuntoilun matalan tason sekakäyttäjäksi”. Joogan lisäksi Lahti viihtyy lenkkipoluilla ja kuntosalilla.

Syksyn tullen tuleva päätoimittaja lähtee sienimetsään. Suosikkisieni on herkkutatti – kuivattuna, ei pakastettuna.