Irakilaismiehelle tuomio lapsikaappauksesta, vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä – poltti vaimoaan paistinpannulla ja poisti ovista kahvat

Julkaistu:

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen miehen vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen viidestä eri rikoksesta. Kaksi syytekohtaa käräjäoikeus hylkäsi.
Irakilaismies syyllistyi vaimonsa kahteen pahoinpitelyyn, vapaudenriistoihin ja lapsikaappaukseen.

Syyttäjä vaati miehelle lähes kahden ja puolen vuoden tuomiota vastaanottokeskuksissa Lahdessa ja Heinolassa ja kotonaan Hollolassa tehdyistä rikoksista.

Tuomittu ei myöntänyt syyllistyneensä rikoksiin, mutta myönsi joitain yksityiskohtia teoista.
Lapsikaappaukseen ja törkeään vapaudenriistoon mies syyllistyi vietyään 5-vuotiaan pojan äidiltään Irakiin kahdeksaksi kuukaudeksi. Äiti ei ollut antanut lupaa lapsen viemiseksi pois Suomesta.

Isä ei kertonut pojalle mitään matkasta ja poika oli epätietoinen mihin häntä vietiin äitinsä luota. Poika oli Irakissa muutaman päivän vankeudessakin ja hänen asuinolonsa olivat huonot.

Sukulaisten avulla poika pääsi Iraniin, josta äiti kävi hänet hakemassa takaisin Suomeen.

Mies syyllistyi vaimonsa kahteen pahoinpitelyyn lyömällä vaimoaan ja aiheuttamalla palovamman kuumalla paistinpannulla, jota hän painoi vaimonsa säärtä vasten varttitunnin ajan. Kolmannen pahoinpitelysyytteen oikeus hylkäsi.

Kolmeen vapaudenriistoon tuomittu syyllistyi vastaanottokeskuksessa, kun hän jätti kolme lastaan asuntoon usean päivän ajaksi ja poisti ovista kahvat, jotta he eivät päässeet liikkumaan vapaasti.

Syyttäjä vaati alun perin tuomiota kuudesta vapaudenriistosta, mutta vaimon ja kahden lapsen osalta oikeus hylkäsi syytteen.

Tuomittu joutuu maksamaan perheenjäsenilleen korvauksia 9700 euroa. Pikkupojan kärsimyksen rahalliseksi arvoksi oikeus määritti 4000 euroa.

Irakilaismies oli jutun vuoksi vangittuna noin kolme ja puoli kuukautta. Hänet vapautettiin maanantaisen oikeudenkäynnin jälkeen.

Käräjäoikeus käsitteli tapausta neljä päivää. Jutun oikeudenkäyntikulut nousivat noin 31500 euroon, josta summasta tuomitun on maksettava noin 3000 euroa ja loppuosan maksaa valtio.