157 salamaa iski – aamun ukonilma teki selvää jälkeä Helsingissä

Julkaistu:

Yksi salama iski aamukahdeksalta lähelle Helsingin Linnanmäen Salama-nimistä vuoristorataa. Toinen pirstoi puuta Tapanilan kaupunginosassa.
Tiistai-aamupäivän aikana Suomessa on havaittu yhteensä 157 maasalamaa.

– Määrä ei ole poikkeuksellisen suuri, mutta selvästi ukonilma on painottunut nyt aamupäivän tunneille, Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Sini Tenhunen sanoo.

Maasalama tarkoittaa maahan iskevää salamaa. Läheskään kaikki salamat eivät iske maahan, vaan etenevät pilvestä toiseen tai päättyvät ilmaan.

Yksi maasalamoista iski aamukahdeksalta lähelle Linnanmäen Salama-nimistä vuoristorataa. Ilmatieteenlaitoksen toinen meteorologi Juha Jantunen raportoi havainnosta Twitterissä:
Tapanilan kaupunginosassa Helsingissä salama puolestaan iski koivuun ja pirstoi suuren kaistaleen puun kuorta.

Paikalle sattunut kirkon ohjelmapäällikkö Kimmo Saares lähetti Ilta-Sanomille ottamansa kuvan, josta näkyy hyvin, millaista jälkeä salamanisku sai aikaan.


– Salama pirstoi puuta oikein kunnolla. Paloja oli ympäriinsä. Pelastuslaitos saapui paikalle nopeasti ja puu joudutaan todennäköisesti kaatamaan, Saares kertoo.

Tuhoutuneen puun tarkka sijainti on Kuulijantiellä Tapanilassa. Vanhan sanonnan mukaan salama ei iske kahdesti samaan paikkaan, mutta Ilta-Sanomien uutinen 17 vuoden takaa osoittaa sanonnan vääräksi.


Toukokuussa 2002 lehti nimittäin kertoi kirvesmies Esko Vuodosta, johon salama iski samalla kadulla.

Vuoto oli tuolloin ollut kadun varrella sijainneella työmaalla rakentamassa omakotitaloa, kun salama oli iskenyt häneen kesken urakan. Vuoto selvisi iskusta hengistä – kiitos nopean ensiavun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt