Virpiniemen asuinaluetta Oulussa vaivaa outo byrokratian loukku – ”Tämä osoite vaatii koko ajan työtä”

Julkaistu:

Virpiniemen asukkaat joutuivat outoon tilanteeseensa vuonna 2014.
Ei saa luottokorttia tai mitään laskulle. Vauva ei saanut automaattisesti Kela-korttia. Puhelinliittymää ei voi vaihtaa, koska operaattorit vaativat vakuusmaksuja. Terveydenhuollon kanssa pitää säätää joka kerta.

Oululainen Anna Päätalo on asunut kuusihenkisen perheensä kanssa Oulun Virpiniemessä kolme vuotta. Alue on mukava, ulkoapäin normaalilta omakotitaloalueelta vaikuttava taajama. Tiellä, jossa Päätalot asuvat, on parisenkymmentä taloa.

Aluetta kuitenkin vaivaa outo byrokratian loukku.

– Tämä osoiteasia vaatii koko ajan työtä, Päätalo kertoo.

STT kertoi sunnuntaina Virpiniemien alueesta, joka on kaavoitettu loma-asuntoalueeksi. Sen takia asuntoja ei voi määrittää henkilön vakituiseksi asunnoksi, vaikka siellä asuisi ympärivuotisesti.
Se tekee osasta alueen asukkaita ”irtolaisia”, joilla ei ole vakinaista osoitetta.

Se taas aiheuttaa erinäisiä ongelmia.

– Kun lapsemme syntyi 2016, menin hakemaan hänelle lääkkeitä apteekista, jossa kysyttiin Kela-korttia. Siinä vasta havahduin, ettei sitä ole tullut automaattisesti.

– Soitin Kelaan ja siellä sanottiin, ettei vauvalla ole vakinaisesti osoitetta. Selitin heille, että asumme loma-asutusalueella. Kelan virkailija nauroi, että ai oletteko te sitten aina lomalla. Virkailija ei ollut ikinä kuullut tällaisesta, Päätalo kertoo.

Päätalo varautuu selittämään tilanteensa aina myös lääkärissä käydessä. Hän tietää, ettei osoite näy terveydenhuollon järjestelmissä.

– Silloin pitää aina selittää, että on meillä osoite, mutta se ei vaan näy siellä.

Virpiniemen asukkaat joutuivat outoon tilanteeseensa vuonna 2014. Silloin kaikki maan maistraatit yhtenäistivät käytäntöjään niin, ettei rakennusvalvonnan vapaa-ajanasunnoksi määrittämää asuntoa voinut enää kirjata väestötietojärjestelmään henkilön vakituiseksi asunnoksi.

Ennen vuotta 2014 Virpiniemeen muuttaneet ovatkin saattaneet saada muutettua asuntonsa vakituiseksi. Se on aiheuttanut jopa tilanteita, joissa toinen samassa omakotitalossa asuva on kirjoilla virallisesti ja toinen, myöhemmin osoitteeseen muuttanut ei.

Virpiniemi sijaitsee Haukiputaalla, joka liittyi Ouluun vuonna 2013.

Anna Päätalo tietää, ettei tilanteeseen ole tulossa ihan heti muutosta. Käytännössä Virpiniemeen voisi saada vakituisen osoitteen vain kaavamuutoksella tai sillä, että maistraatti muuttaisi käytäntöjään.

Oulun kaupungin virkamiehen, asemakaavapäällikkö Kari Nykäsen mielipide on selvä.

– Toivomme, että ongelman korjaa se, joka sen on aiheuttanutkin, Nykänen viittaa maistraattien suuntaan.

Kaavamuutos aiheuttaisi velvoitteita kunnalle ja kustannuksia sekä asukkaille että kunnalle. Kunta voisi saada kaavamuutoksen jälkeen järjestettäväkseen esimerkiksi hiekkateiden päällystämisen ja katuvalojen rakentamisen, Nykänen kertoo.

Alueen kaavoitus loma-asuntoalueeksi juontaa juurensa pitkälle aikaan, kun Haukipudas oli vielä itsenäinen kunta.

Virpiniemestä haluttiin loma-asuntoalue kenties siksi, että se on lähellä merta ja siellä on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Alueella on myös golfkenttä.

Virpiniemen osayleiskaava valmisteltiin jo vuonna 1993. Näin ollen kaikki rakennusluvat, mitä alueelle on myönnetty, on myönnetty vapaa-ajan asuntoina.

– Vapaa-ajan asunnon voi tietysti toteuttaa minkä tasoisena kukin haluaa, Nykänen toteaa.

Vuonna 2015 Virpiniemen asukkaat jättivät muistutuksen, jonka mukaan alueen kaavamerkintää tulisi muuttaa siten, että se mahdollistaisi myös vakituisen asumisen.

Päätalo sanoo, että alue näyttää aivan tavalliselta omakotitaloalueelta, ei lomakylältä. Siitä on Haukiputaan keskustaan viitisen kilometriä.

Vaikka osoitteettomuus tekee arjesta hieman hankalampaa, muutto ei ole käynyt Päätalon mielessä.

– Tämä on tosi kivaa aluetta. Paljon metsää ympärillä. Maanläheinen paikka asua.

Juttua muokattu 4.6.2019 kello 9.10. Tarkennettu alueella olevien talojen määrä. Tiellä, jossa Päätalot asuvat on parisenkymmentä taloa, ei koko Virpiniemen alueella, kuten jutussa aiemmin luki.