Jäikö koulun ruotsin tunneilta mitään päähän? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka hyvin osaat ruotsia

Tuleva hallitus aikoo palauttaa ruotsin pakolliseksi kokeeksi ylioppilaskirjoituksiin. Testaa itse, miten hyvin ruotsi painui päähäsi kouluopetuksessa.

Suomen Lukiolaisten liitto on huolissaan hallituksen kaavailuista. SLL on erityisen huolissaan uuden pakollisen kokeen vaikutuksista lukiolaisten jo valmiiksi valtaviin jaksamisongelmiin.

Nykymuotoisissa kirjoituksissa ainoastaan äidinkieli on pakollinen aine. Muuten kirjoitukset koostuvat kolmesta pakollisesta, itse valittavasta aineesta, joista ainakin yhden tulee olla pitkä.

Ruotsin kirjoittaminen ylioppilaskirjoituksissa tuli suomenkielisille lukiolaisille vapaaehtoiseksi vuonna 2005.

– Yksi pakollinen aine lisää on tosi raju paukku ihan yleisesti lukiolaisille, jotka pohtivat tulevaisuuttaan. Kun todistuksella on tulevaisuudessa vielä isompi merkitys siinä, että voi päästä sisään korkeakouluun, on tosi tärkeää, että pääsee itse päättämään, mitä aineita omasta todistuksesta löytyy, SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen sanoo.

Alla on pieni ruotsin kielen testi, jonka avulla voit mitata osaamistasi. Osa meistä puhui ruotsia viimeksi koulussa, mutta toiset käyttävät sitä päivittäin työelämässä. Miten hyvin sinä osaat ruotsia? Kokeile ja muista myös jakaa tuloksesi somessa! Jos testi ei näy alla, pääset siihen täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?