Kirill, 22, oppi saunomaan Venäjällä – kulttuurierot tulivat ilmi, kun hän lähti suomalaisiin löylyihin

Venäläissyntyinen tubettaja Kirill Sultanshin on kokenut saunoja, sekä Venäjällä että Suomessa.

3.6.2019 17:49

Suosittu tamperelaistubettaja, Venäjällä Vologdassa syntynyt ja kasvanut Kirill Sultanshin, 22, pohtii ISTV:n videossa venäläisen ja suomalaisen saunan eroja.

Venäjällä on useita erilaisia saunoja ja julkisia kylpylaitoksia, joilla on pitkä historia. Sultanshin kertoo videossa venäläisestä saunomiskulttuurista sellaisena, kuin hän on sen oppinut tuntemaan.

Kirill Sultanshinin ajatuksia suomalaisen ja venäläisen saunan eroista voit katsoa yllä olevalta videolta.

Sultanshinin saunapohdinnan ytimessä on se, että Venäjällä saunomista vastaava sana banja pitää sisällään paljon sellaista toimintaa, joka ei suoranaisesti liity saunaan. Banja tarkoittaa ajanviettoa, jossa tuttavat tapaavat toisiaan, viettävät aikaa yhdessä ja tietenkin jossakin vaiheessa saunovat.

Sultanshin on omien sanojensa mukaan innokas saunoja, ja Suomessa saunomiseen on loistavat puitteet. Venäläisissä kaupunkiasunnoissa ja taloyhtiöissä sauna ei ole suinkaan itsestäänselvyys, vaikka saunomisella onkin maassa vahvat juuret.

– Venäläinen banja on kokonaisvaltaisempi elämys kuin suomalainen sauna. Kun menen banjaan, niin tulen varsinaisen saunomisen lisäksi pelaamaan esimerkiksi biljardia, katselemaan televisiota ja tekemään muutakin. Vasta sitten menen saunaan.

Vihta on tärkeä osa venäläistä saunomiskokemusta.

Sultanshinin mukaan vihta on Venäjällä tärkeä osa saunomista. Löylyt ovat usein kosteat, ja vihdanheiluttelu on olennainen osa sosiaalista kokemusta.

– Suomalaiset käyvät mielestäni usein saunassa ja käyn itsekin paljon. Venäläiset eivät yleensä käy päivittäin saunassa, vaan pitävät banjaa enemmänkin elämyksenä tai jopa luksuksena. Se on vähän kuin kävisi elokuvateatterissa, Sultanshin kertoo.

Venäläisissä kaupunkiasunnoissa saunoja on Sultanshinin mukaan lähinnä vain nykyaikaisissa, kalliissa ja skandinaaviseen makuun suunnitelluissa asunnoissa.

Kirill Sultanshin pohtii suomalaisen ja venäläisen kulttuurin eroja ISTV:n videosarjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?