Kutistuiko vappusatanen 50 euroon? Keskusta ei ole sitoutunut toteuttamaan Sdp:n eläkelupausta kokonaan

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan keskusta on sitoutunut vain nykyiseen hallitusohjelman muotoiluun pienempien eläkkeiden korotuksesta. Sen sijaan Sdp:n vappusatasen toteuttamisesta ei ole Säätytalolla sovittu.

Antti Rinne ja Juha Sipilä Oodi-kirjastossa maanantaina.

3.6.2019 12:40

– Niin tämä malli, mikä nyt löytyi on suoraan keskustan ohjelmasta. Tällä mennään nyt eteenpäin ja seuraavat hallitukset tekevät seuraavia päätöksiä, Sipilä sanoi.

Hallitusohjelmassa todetaan, että hallitus käyttää 183 miljoonaa euroa pienimpien eläkkeiden korottamiseen noin 50 eurolla kuukaudessa nettomääräisenä. Korotus kohdistuisi arvion mukaan noin 1 000 euron kuukausieläkkeeseen saakka ja toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta.

Varsinaisissa vaalilupauksissaan keskusta on ajanut Sdp:n tavoin pienimpien eläkkeiden nostamista 100 eurolla takuueläkkeeseen.

Vuosi sitten tekemänsä lupauksen mukaan Antti Rinne (sd) sen sijaan lupasi antaa kaikille alle 1 400 euroa kuukaudessa tienaaville eläkeläisille sata euroa kuussa lisää.

Tänään maanantaina Rinne antoi myös ymmärtää, että 50 euroa on vasta alkua.

– Se on puhtaana 50 euroa käteen. Tämä on nyt ensimmäinen osa sitä, mitä olen luvannut teille. Mutta se on tavoitteena. Kovana tavoitteena, Rinne sanoi tänään Oodissa.

Mistään muusta ei Sipilän mukaan kuitenkaan ole sovittu. Työmarkkinajärjestöt voivat hänen mukaansa sopia ja neuvotella, jos heiltä löytyy jonkinlaista liikkumavaraa.

– Jos sieltä löytyy jotain liikkumavaraa järjestelmän sisältä, niin otamme sen ilolla vastaan.

Rinne ei vastannut IS:n kysymykseen siitä, onko vappusatanen nyt jäämässä ”vappuviisikymppiseksi”, vai toteutuuko koko Sdp:n lupaus vielä tällä vaalikaudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?