Sulhanen lähti juhlapaikalta käsi- ja jalkaraudoissa – viranomaiset ja yrittäjät kertovat pahimmista hääriidoista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sulhanen lähti juhlapaikalta käsi- ja jalkaraudoissa – viranomaiset ja yrittäjät kertovat pahimmista hääriidoista

Riidat häissä eivät ole harvinaisia. Joskus yhteenotoilla on kuitenkin järkyttävät seuraukset.


9.6.2019 9:13

”Muutamat häät, joihin poliisi on kutsuttu rauhoittelemaan juhlaväkeä, ovat jääneet mieleen aivan erityisesti. Kerran Turun keskustassa olevassa lähiöpubissa järjestettiin häät, jotka jossain vaiheessa äityivät isoksi joukkotappeluksi. Sellaisiahan nämä keikat tahtovat olla pääsääntöisesti, humalaisten nahistelua.”

Hääriidat eivät ole poliiseille tai esimerkiksi hääsuunnittelua tekeville yrityksille vieraita. Hääjuhlaa saattaa värittää esimerkiksi riita päihtyneiden vieraiden kesken, ja siksi poliisikin saa pikaisia hääjuhlakutsuja säännöllisesti.

Komisario Marko Luotonen Varsinais-Suomen poliisista kertoo, että useimmin poliisi kutsutaan häihin selvittelemään humaltuneiden häävieraiden nahistelua.

– Häät ovat kuin mikä tahansa muukin juhla. Kun ihmiset kokoontuvat ja juovat alkoholia, siellä sitten voi syntyä nahistelua. Joku on häiriöksi, tai sukulaisten kesken tulee pieni tappelu, Luotonen kuvailee tyypillistä nyrjähtänyttä juhlatunnelmaa.

– Kirjo siitä, mistä ihmiset pystyvät riitelemään humalassa ollessaan, on valtavan laaja, Luotonen naurahtaa.

 Kun poliisi saapui, sulhanen oli sammunut, mutta kävi herättyään aggressiiviseksi ja vastusteli poliisia.

”Hääjuhlat olivat jo päättyneet ja vieraat poistuneet, kun keski-ikäinen morsiuspari oli juhlapaikassa kahdestaan. Jostain syystä päihtynyt, tuore aviomies alkoi pahoinpidellä morsianta, ja morsian joutui soittamaan paikalle poliisin. Kun poliisi saapui, sulhanen oli sammunut, mutta kävi herättyään aggressiiviseksi ja vastusteli poliisia. Sulhanen vietiin viettämään hääyötään putkaan käsi- ja jalkaraudoissa. Morsian joutui sairaalaan.”

Tilanteet, joissa tappeluun on sekaantunut jompikumpi juhlan päähenkilöistä, morsian tai sulhanen, ovat harvinaisia. Näin kävi kuitenkin kaksi kesää sitten Salossa, kun morsian joutui soittamaan hätänumeroon hääyönään jouduttuaan juopuneen sulhasen pahoinpitelemäksi.

– Ei se ihan ainutlaatuinen tapaus ollut, mutta kyllä se aika harvinainen oli.

 Siinä kävivät vuoroin bestmanit ja kaasot paikan päällä rauhoittelemassa.

Asianajajaliiton perhe- ja perintöoikeuden asiantuntijaryhmään kuuluvan juristi Jyrki Kuusivaaran tietoon on 25 vuotta kestäneen uran aikana tullut vain yksi häistä alkunsa saanut tapaus.

– Tämä oli oikeastaan tavallinen pahoinpitelyjuttu, joka sattui tapahtumaan häissä, Kuusivaara kuvailee.

”Kaaso oli palkannut häihin viihdepalvelun toimittajan, jonka kanssa ei ollut ennakkoon puhuttu siitä, että saako tämäkin juoda alkoholia vihkimisen jälkeisessä hääjuhlassa. Asia tuli puheeksi vasta, kun esiintyjä oli nauttinut vieraille tarkoitettua alkoholia niin paljon, että laiminlöi tehtävänsä. Kaason mielestä henkilö ei olisi saanut juoda, koska oli töissä. Kun kaaso ja bestman puuttuivat tilanteeseen, syntyi konflikti, jossa ainakin tartuttiin toisiin kiinni ja retuuteltiin. Tilannetta puitiin vielä juhlan jälkeen poliisin kanssa ja käräjillä, jossa kaikki kolme olivat asianosaisina pahoinpitelyjutussa.”

Häiden tapahtumien setvisiminen jälkikäteen käräjäoikeudessa saakka ei ole yleensä mukava kokemus.

– Siellä sitten mietittiin, että kuka oli lyönyt ja ketä. Ikävän puoleinen juttu. Siitä jäi varmaan itse kullekin aika ikävät fiilikset, Kuusivaara toteaa.

 Häät poikivat lopulta kaksi tuomiota Pohjois-Savon käräjäoikeudesta.

Pahoinpitely on ainoa häihin liittyvä tapaus, joka oli tullut vastaan kuuden asianajajan muodostamassa perhe- ja perintöoikeuden asiantuntijaryhmässä.

– Eihän asianajajajia tarvita silloin, kun kaikki menee hyvin. Meidän puoleen kun käännytään, silloin kyseessä on jo ikävämmän puoleinen tapaus, Kuusivaara huomauttaa.

Avioliiton solmimiseen liittyen asianajajille tutumpia hoidettavia ovat avioehdot ja sopimukset avioeron varalta.

Iisalmen sanomat uutisoi aiemmin tänä keväänä Iisalmesssa viime kesänä vietetyistä häistä, jotka poikivat lopulta kaksi tuomiota Pohjois-Savon käräjäoikeudesta.

Lehti kertoi, että tilanne sai alkunsa, kun poliisipartio saapui juhlapaikalle selvittämään rattijuopumustapausta. Häävieraana ollut nainen oli ajanut 1,39 promillen humalassa lyhyen matkan parkkipaikalta juhlapaikan eteen yleisen tien kautta.

Tilanne eskaloitui, kun niin ikään häävieraana ollut mies raivostui poliisille ja uhkaili partiota väkivallalla esitellen hauiksiaan. Mies saatiin poliisiautoon vasta kaasusumuttimen ja etälamauttimen avulla.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi poliisia kohtaan väkivaltaisesti käyttäytyneen miehen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Nainen tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta sekä pahoinpitelystä, sillä nainen oli lyönyt lisäksi toista häävieraana ollutta naista kasvoihin. Oikeus määräsi hänelle 35 päivää ehdollista vankeutta ja 30 päiväsakkoa, joista kertyy Iisalmen Sanomien mukaan maksettavaa 750 euroa.

Enemmän häissä tulee yhteenottoja, jotka eivät etene niin pahoiksi, että poliisia tarvittaisiin, mutta voivat kuitenkin latistaa tunnelmaa ikävästi.

”Eräissä häissä kävi niin, että sulhaselle ja morsiamelle tuli ihan hirveä ja pitkä riita aivan juhlapaikan takana. Siinä kävivät vuoroin bestmanit ja kaasot paikan päällä rauhoittelemassa. Me häissä työskennelleet kuljimme monta kertaa riitelevän parin vierestä, joten kuulimme sitä huutoa kyllä aika lailla. Kenellekään meistä ei valjennut, että mistä riita oli saanut alkunsa.”

”Toisinaan häävieraat ottavat omin luvin mukaan aveceja, joita ei ole kutsuttu juhlaan ja joille ei ole järjestetty paikkaa. Jos tekee itse johtopäätöksen, että omalle uudelle puolisolle pitäisi saada paikka hääjuhlasta, johon häntä ei ole kutsuttu, se usein pahoittaa hääparin mielen. On selvää, että häihin ei voi kutsua kaikkia, jotka tuntee, sillä hääparilla on usein budjetti ja johonkin pitää vetää raja. Näin käy usein juuri sukulaisten kohdalla, sillä nykyisin häihin kutsutaan enemmän kavereita ja vähemmän sukulaisia.”

Yrittäjä Suvi Lehtola hääsuunnittelua tekevästä Somianasta kertoo, että ikäviä ylilyöntejä ei ole onneksi sattunut heidän järjestämissään häissä. Jos juhlatunnelma on jollain tapaa kiristynyt, yleensä taustalla on ollut häiden sujuvuudesta stressaava morsian. Usein järjestelystressi on kuitenkin hellittänyt jo itse juhlapäiväksi.

– Asiakkaiden parhaaksi on se, että sukulaisten vanhat kaunat ja riidat jätettäisiin pois juhlista. Samoin olisi hyvä, jos häävieraat osaisivat olla möläyttelemättä ja nolaamatta toisiaan. Sillä pääsee jo pitkälle.

Toisella hääjärjestelijällä on samansuuntaisia kokemuksia häiden sujumisesta: pääsääntöisesti kaikki menee hyvin. Hän on kuitenkin huomannut hääaiheisia nettipalstoja seuratessaan, että morsiamen ja kaason välit kiristyvät toisinaan riitelyksi saakka.

Pitopalveluyrittäjä Sanna Leppämäki lapualaisesta Honkimetsän Herkusta kertoo kannustavansa hääpareja olemaan mahdollisimman rentoja itse – siten vieraatkin voivat rentoutua.

– Usein sanon, että on parempi olla stressaamatta sellaisilla asioilla, joille ei itse voi mitään. Sää on yksi sellainen, jolle ei mitään mahda. Voi silti olla, että häitä on suunniteltu pitkään, vaikka 3–4 vuotta, ja sitten auta armias, jos sattuu olemaan pilvi taivaalla, Leppämäki kuvailee.

Tapauksia kysyttiin yli kolmeltakymmeneltä häiden kanssa eri tehtävissä työskennelleeltä ihmiseltä.

Onko sinulle kokemuksia hääriidoista? Keskustele oheisessa kommenttiosiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?